Skyskrapan vid Telefonplan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten kräver att den planerade skyskrapan Tellus Tower vid Telefonplan måste krympas med närmare 200 meter – från 240 till 45. Nu är projektet stoppat.

Om byggnaden inte kortas kommer skyskrapan att medföra stora störningar på försvarets tekniska system. Om Stockholms stad inte tillgodoser försvarets önskemål hotar Länsstyrelsen med att riva upp detaljplanen.

Även tre andra planerade hus i området måste krympas enligt länsstyrelsen.

Tellus Tower

Skulle bli högst i norra Europa

Tanken var att Tellus tower skulle bli norra Europas högsta bostadshus och rymma 700 lägenheter.

Nu säger stadsbyggnadskontorets planchef Bo Bergman att projektet är stoppat.

– Det är naturligtvis olyckligt. Det känns inget vidare att staden och byggherren har lagt ner så mycket jobb på det här, säger han till stockholmdirekt.se.

Mogert ger inte upp

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert säger till Dagens Nyheter att han ännu inte har gett upp hoppet om att bygga Tellus Tower vid Telefonplan.

– Jag vill se var skon klämmer. Vår förhoppning är att vi kan reda ut detta med Försvarsmakten och lösa det. Man kan också tycka att Försvarsmakten kunde ha hört av sig. Vårt projekt har – till skillnad mot försvarets anläggningar – inte varit hemligt, säger Roger Mogert till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tellus Tower

Mer i ämnet