Foto: SVT

SL-kontrollanter avskedades – Arbetsdomstolen prövar målet

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds muntliga förhandlingar i Arbetsdomstolen där fackförbundet Seko och arbetsgivaren ISS möts efter att tre biljettkontrollanter anklagats för fusk och avskedats.

Enligt arbetsgivaren ISS, som utför kontrollerna för SL:s räkning, har kontrollanterna förutom att kontrollera de resandes färdbevis även ”blippat” sina egna SL-kort i den handkontroll de bär med sig. På så vis ska det se ut som att fler kontroller utförts.

Fackförbundet Seko har stämt ISS och kräver att avskedandena ogiltligförklaras. De menar att arbetsgivaren uppmanat kontrollanterna att ha blippa sina egna kort för att få upp statistiken hos SL, vilket ISS förnekar.

Seko kräver att avskedande ogiltlighetsförklarades

Nu har ärendena gått till Arbetsdomstolen, där det är muntliga överläggningar under måndagen.

Seko kräver förutom att avskedandena ogiltlighetsförklaras att de tre kontrollanterna får ut sina löner samt ett skadestånd på 200 000 kronor vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.