Vad ska pengarna från de höjda biljettpriserna användas till? I videon får du svaret av Tomas Eriksson (MP) och Kristoffer Tamsons (M). Foto: Pia Heick/SVT

SL:s månadskort blir dyrare nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år beräknas SL gå back med minst 2,2 miljarder kronor. Underskottet beror framför allt på att biljettintäkterna minskat kraftigt under pandemin. Den 4 januari nästa år höjer SL sina biljettpriser. Ett månadskort kommer då att kosta 970 kronor för vuxna och 650 kronor för den som åker till reducerat pris.

Taxehöjningen – som är väntad – offentliggörs i samband med Region Stockholms budget för 2022 som presenteras på tisdagen.

– En höjning av taxan är nödvändig för att vi ska kunna finansiera en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken i Stockholms län, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

Nya typer av biljetter

I samband med taxehöjningen kommer också nya typer av biljetter att införas.

– Vi har bland annat tagit fram en familjebiljett som flera personer kan åka på, säger kollektivtrafikregionråd Tomas Eriksson (MP).

Fakta om SL:s resande (innan pandemin):

• I genomsnitt reser 850 000 personer med SL varje dag.

• 3 miljoner påstigningar sker eftersom många gör byten under sin resa.

• Innan pandemin betalade 72 procent av resenärerna sin resa med månadskort. Nu när restriktionerna just släppts ligger andelen på 58 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.