Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad ska pengarna från de höjda biljettpriserna användas till? I videon får du svaret av Tomas Eriksson (MP) och Kristoffer Tamsons (M). Foto: Pia Heick/SVT

SL:s månadskort blir dyrare nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år beräknas SL gå back med minst 2,2 miljarder kronor. Underskottet beror framför allt på att biljettintäkterna minskat kraftigt under pandemin. Den 4 januari nästa år höjer SL sina biljettpriser. Ett månadskort kommer då att kosta 970 kronor för vuxna och 650 kronor för den som åker till reducerat pris.

Taxehöjningen – som är väntad – offentliggörs i samband med Region Stockholms budget för 2022 som presenteras på tisdagen.

– En höjning av taxan är nödvändig för att vi ska kunna finansiera en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken i Stockholms län, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

Nya typer av biljetter

I samband med taxehöjningen kommer också nya typer av biljetter att införas.

– Vi har bland annat tagit fram en familjebiljett som flera personer kan åka på, säger kollektivtrafikregionråd Tomas Eriksson (MP).

• I genomsnitt reser 850 000 personer med SL varje dag.

• 3 miljoner påstigningar sker eftersom många gör byten under sin resa.

• Innan pandemin betalade 72 procent av resenärerna sin resa med månadskort. Nu när restriktionerna just släppts ligger andelen på 58 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer