Waxholmsbolaget: Åk inte med oss under Kristi himmelfärdshelgen

Uppdaterad
Publicerad

Under våren är trängseln ofta stor på Waholmsbolagets båtar och nu räknar de med högre tryck under Kristi himmelfärdshelgen. Rädslan för trängsel ombord gör nu att SL, som äger Waxholmsbolaget, avråder från att åka med dem.

– Den som planerar utflykter, resor till lantställen eller ut i skärgården kommande långhelg uppmanas att inte åka kollektivt, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör vid SL och Waxholmsbolaget, i ett pressmeddelandet.

SL har satt in extra turer med Waxholmsbåtarna under helgen, men risken är stor att det blir fulla och att folk blir kvar på kajen. Det är besättningen ombord som bestämmer när båten är full så många riskerar att inte få plats.

Oro för smitta på öarna

Uppmaningen grundar sig i rädslan för att folk ska insjukna ute på öarna. För då blir man kvar där och får inte gå ombord på båtarna.

– Om man insjuknar ute i skärgården får man inte åka med även om det skulle finnas plats, säger Fredrik Cavalli-Björkman.

Resandet tenderar att öka

Enligt SL har Stockholmarna varit duktiga på att följa deras uppmaning om att undvika kollektivtrafiken för att minska risken för smittspridning, men nu ser de att resandet ökar igen vilket oroar.

– Vi ser att resandet tenderar att öka. Den som planerar utflykter, resor till lantställen eller ut i skärgården kommande långhelg uppmanas därför att inte åka kollektivt.

Beläggningen på Waxholmsbolagets båtar har varierat från vecka till vecka. I början av coronakrisen i början av mars var resandet högre än motsvarande veckor 2019, i vecka 10 låg den procentuella andelen av normal trafik på 119 procent. Medan det under påskveckan var mer jämförbara siffror med en normal vintervecka, men lägre än under påsken 2019.

Källa: SL

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer