• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

De nya allmäna råden gäller under rusningstid från den 7 januari. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gratis munskydd på två platser i kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag börjar de nya råden kring munskydd i kollektivtrafiken att gälla. För de som inte har egna munskydd kommer SL bara erbjuda gratis munskydd på två ställen. På övriga platser i kollektivtrafiken kommer resenärerna själva att få betala för munskydden.

Folkhälsomyndighetens nya råd innebär att munskydd ska bäras i kollektivtrafiken i rusningstid på helgfria vardagar – mellan klockan 07 och 09 på morgonen samt mellan 16 och 18 på eftermiddagen.

I första hand är det resenärernas eget ansvar att ta med sig skydd, men samtidigt har Folkhälsomyndigheten rekommenderat de företag som bedriver kollektivtrafik att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte haft möjlighet att ha med sig eget.

Inom SL:s trafik är det bara på kundcentren vid Sergels torg och Centralen som man kan få gratis munskydd. ”Tillgången kan dock variera och det är inte garanterat att munskydd alltid finns”, skriver SL i ett pressmeddelande.

I klippet ovan berättar SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg hur SL tänker tillhandahålla munskydd för de resenärer som inte har något.

Resenärer utan munskydd kommer inte avvisas

Enligt Svensk kollektivtrafik, organisationen för landets kollektivtrafikbolag, kommer resenärer som inte har munskydd fortfarande få gå ombord på fordonen och kommer inte att avvisas under sin resa.

”Det är varken förarens eller någon annan personals ansvar att övervaka efterlevnaden av rekommendationen” skriver Svensk kollektivtrafik i ett pressmeddelande där den enskildes eget ansvar poängteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet