Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Resenärsilska över bussträngsel – SL saknar personal Foto: Ann Sehlin

Efter SL:s neddragning – resenärer arga över bussträngseln

Uppdaterad
Publicerad
Indragna linjer skapar trängsel på bussarna i Stockholm i rusningstid. I trängseln är det svårt att hålla avstånd och undvika smitta, något som upprör bussresenärer.

Mellan 10 och 30 procent av personalen är sjukskriven enligt SL. Personalbristen gör att turerna inte kan hålla samma täthet som normalt.

– Vi stod i morse inför att inte ha så många alternativ – vi körde de turer vi kunde och det var väldigt många fler som ville åka, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på Stockholms lokaltrafik, SL, på måndagen.

Fler bussar på trånga linjer

För att resenärer ska kunna hålla avståndet till varandra och inte riskera att smittas av virus i kollektivtrafiken har fler turer satts in på de linjer där trängseln varit som värst. Men även på tisdagsmorgonen har det kommit in rapporter om trängsel.

– Vi håller på att skapa oss en uppfattning om hur läget ser ut. Även om trafiken är förstärkt idag så är den fortfarande begränsad, säger Henrik Palmér, presskontakt vid SL.

De största problemen finns på linjer till och från Nacka/Värmdö samt Tyresö.

– Men vi har även andra utmaningar, det är ganska spritt, säger Henrik Palmér.

Hoppas fler jobbar hemma

SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg kan inte svara på hur länge trängseln kommer pågå.

– Det är helt omöjligt för oss att svara på, det beror ju på vad som händer. Orsaken är att vi har en smittspridning i Stockholm, den kan inte vi på SL förutse när den är över, säger Suss Forssman Thullberg.

SL hoppas på att uppmaningen att jobba hemma ska göra att tillräckligt många stockholmare väljer bort kollektivtrafiken för att ge plats åt de yrkesgrupper som måste ta sig till sina jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer