Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

SL slopar sms-biljetten – ska stoppa fusket

Uppdaterad
Publicerad

Som en del av SL:s hårdare tag mot plankning har politikerna beslutat att slopa sms-biljetten, eller ”fuskbiljetten” som trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) kallar den. Från årsskiftet måste du ha en smart telefon för att kunna köpa biljetter med mobilen.

Sms-biljetten står bara för runt två procent av biljettförsäljningen, men är den biljettyp som det fuskas med mest eftersom det är möjligt för flera resenärer att dela på samma biljett. På tisdagen beslutade politikerna i landstingets trafiknämnd att ta bort sms-biljetten till nästa år.

– Sms-biljetten har blivit en fuskbiljett där upp emot var tredje biljett har varit falsk. Då är det en dyr och dålig lösning både för kollektivtrafiken och resenärerna, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Kräver smart telefon

Utan sms-biljetter måste resenären ha en smart telefon för att kunna köpa biljetter med mobilen, men det ser inte Kristoffer Tamsons som något större problem.

– Numera finns möjlighet att köpa enkelbiljett via app och på kiosker. Vi har fokuserat på tekniska lösningar som de flesta resenärer använder sig av redan i dag.

Landstinget uppskattar att fuskåkning med sms-biljetter gör att SL går miste om runt 12 miljoner kronor årligen. Totalt beräknades fuskåkandet under förra året leda till uteblivna intäkter på omkring 267 miljoner kronor.

Hårdare tag

Under 2018 ska SL ta i med hårdhandskarna mot plankare. Trafiknämnden har sedan tidigare beslutat att fördubbla antalet biljettkontroller. Vad det beräknas kosta kan inte Kristoffer Tamsons svara på.

– Vi genomför nu en upphandling där vi ska landa i ett avtal med någon som ska leverera den tjänsten åt oss. Jag ska inte föregå den upphandlingen.

På tisdagens möte gick trafiknämnden igenom en utvärdering om hur fuskåkandet i SL-trafiken har utvecklats. År 2015 bedömdes fusket uppgå till 3,7 procent. Till 2016 sjönk det till 3,1 procent enligt landstingets beräkningar, en minskning från cirka 312 till 267 miljoner kronor.

– Vi har satt in bättre insatser och sett tydliga trendbrott. Bara den minskade fuskandelen uppskattas till ökade intäkter på 50 miljoner kronor. Det vi gör är inte en kostnad utan en intäkt, säger Kristoffer Tamsons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.