Aran Barawi och Lana Khalaf besökte minnesstunden i Hallonbergen. Foto: Moa Ferm/SVT

Hundratals besökte minnesstund för skjutne 22-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Han befann sig på fel plats vid fel tidpunkt, det är en av polisens teorier kring dödsskjutningen i Segeltorp. Under kvällen samlades släkt och vänner från hela Sverige och delar av Europa i Hallonbergen för att minnas 22-åringen.

I en restaurang i Hallonbergens centrum har familj, vänner och bekanta samlats för att minnas Shayan. Och sorgen blandas med en oro kring det väpnade våldet.

– Det är fruktansvärt hur gatuvåldet drabbar oskyldiga personer och att det nu har drabbat hans släktingar och vänner. Hans familj har skapat ett fantastiskt liv i Sverige, han har gått i skolan och jobbat. Den här frågan måste tas på allvar, politiker måste stå till svars för hur det kan se ut så här, säger Lana Khalaf, en av Shayans barndomsvänner.

”Sverige har blivit otryggare”

Shayans mamma beskriver minnesstunden som hela tiden fylls på med folk.

– Det är tradition att samlas så här, jag känner en sådan tacksamhet för alla som kommit hit och hjälpt till att ordna detta. Jag kan inte fatta att min son har blivit offer för det här våldet. Jag flydde hit -91 och sedan dess har Sverige blivit otryggare, vi måste stötta varandra nu för att det här landet ska bli tryggt igen, säger hon.

En annan släkting håller med.

– Vi kom hit från ett krigsdrabbat Irak av rädsla för våra barn, men nu händer det här även i Sverige. Våra barn är välutbildade och vi kom hit för att de skulle få en trygg uppväxt, men jag känner mig inte trygg längre. Hur ska Sverige lösa det här problemet, vad gör polisen, säger Niaz Abdulla.

Enligt polisen utmärker sig mordet från tidigare dödsskjutningar eftersom han inte var känd av polisen sedan tidigare och en teori är att kriminella skjutit fel person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.