Foto: TT arkivbild

Släpp jobbångesten – det är bra att arbeta

Uppdaterad
Publicerad

Visst är det skönt med semester, men allting har ett slut. Den närmaste tiden kommer många tillbaka från ledigheten, och för de allra flesta är jobbet någonting bra.

– Att jobba är väldigt positivt för oss människor. Stressnivåerna är högre hos den som är arbetslös än hos den som jobbar, säger psykologiprofessor Bo Melin.

Semestern är viktig. Då återhämtar vi oss och fyller på energidepåerna i kroppen inför hösten och vinterns oxveckor. Det är naturligt att det känns motigt att komma tillbaka till jobbet. Enligt Bo Melin, professor i psykologi vid Karolinska institutet med många års forskning på stress och återhämtning, har omställningen mellan ledighet och arbetsliv dessutom blivit större i dag, jämfört med för 15-20 år sedan.

– Vi arbetar mer projektorienterat i dag. Vi jobbar i projekt och grupper, och projekten har en tidsram som kräver noggrann planering. För 20 år sedan var arbetslivet mer styrt av arbetsgivaren. Nu är det lite mer individuellt, säger Bo Melin, professor i psykologi vid Karolinska institutet.

– Arbetslivet ställer större krav på dig. Omställningen mellan ledighet och arbetsliv tror jag har blivit större när arbetslivet kräver mer planering av oss som individer, säger han.

Bygger upp kroppen

Ulf Lundberg, professor emeritus på Stockholms universitet, som forskat på bland annat stressreaktioner, betonar också vikten av vila under semestern.

– Då har man möjlighet att bygga upp kroppen, bland annat stärker ledigheter ens immunförsvar.

Foto: TT arkivbild

Men det finns en ljuspunkt i mörkret. Att ha ett arbete är i grunden någonting mycket bra, och inte bara på grund av lönen.

– Att jobba är väldigt positivt för människan. Stressen hos den som är arbetslös är högre rent biologiskt än hos den som jobbar. Arbete innebär en tillhörighet och en meningsfullhet som är viktig för oss, säger Bo Melin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.