Här lyfts den sista gamla biljettautomaten bort för att ge plats åt en ny från den digitala generationen.

Slut med pappersbiljetter i stadens p-automater

Publicerad

På torsdagen monterades Stockholms stads sista parkeringsautomat med pappersbiljetter ned från sin plats på Kungsholms strand. Hädanefter är det endast digitala biljetter som gäller på gatuparkeringarna, och glöm inte kontokortet.

Nu har Stockholms stad helt gått över till de nya digitala parkeringsautomaterna med solcellsdrift. På senare år skrev de gamla p-automaterna ut runt 7,4 miljoner biljetter årligen, enligt Stockholms stad. Men automaterna skrotas inte endast för att minska pappersförbrukningen; säkerhetskrav från banker och kortutgivare har gjort att de gamla automaterna nått slutet av sin tekniska livslängd.

Vill du betala med kontanter? Då får du leta upp en annan parkeringsplats. Stadens p-automater tar bara bank- och kreditkort, eller mobila betalningar via Apple pay och Samsung pay.

Stockholms stad har 800 stycken av de nya p-automaterna i innerstaden och 200 stycken i ytterstaden.

Så funkar de nya parkeringsautomaterna

Visa

I p-automaten anger du ditt registreringsnummer som parkeringsvakten sedan kan kontrollera med en handdator. Alla kvitton är digitala och du kan själv välja om automaten ska skicka underlag via sms eller e-post.

Det går också att hämta kvitton i efterhand på pkvitto.stockholm.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer