Slutstation för ”Rödingarna” i Solna

Publicerad

Nu är det dags att flytta på de två röda järnvägshusen igen. Sedan 2014 har husen stått vid Ulriksdals golfbana men nu ska de få sin permanenta placering på Överjärva Gård.

Det är en näst intill ödslig känsla där de två enorma röda husen står på pelare en bit ovanför marken vid Ulriksdals golfklubb. Spånskivor sitter fastspikade över fönstren. Här har husen stått nu under de senaste två åren, i väntan på ett beslut för en permanent lösning.

– Vi fick sätta upp träskivorna för att försöka skydda husets fönster från golfbollar. Några av rutorna har redan blivit skadade under åren husen har stått vid golfbanan, säger Arne Öberg (S) som är andra vice ordförande i kommunstyrelsen för Solna stad.

Husen, som i dagsläget kallas för ”Rödingarna”, hör hemma vid Ulriksdals tågstation. Men där står i dagsläget bara tre av de, från början, sju röda husen kvar. Dessa två hus har varit på flytt sedan 2014, då påfartsarbete för Friends Arena tvingade husen från sin plats.

”Rödingarna” var ursprungligen arbetarbostäder för järnvägsanställda och byggdes mellan 1912 och 1920.

Slutstation: Överjärva Gård

Men nu har kommunen enats om en lämplig plats för ”Rödingarnas” slutstation, Överjärva Gård. Utöver att gården är del av ett naturreservat finns här sedan tidigare flera kulturellt värda byggnader och de röda arbetarbostäderna passar perfekt in med omgivningen.

– ”Rödingarna” kan tillföra Överjärva någonting, det är ett bra ställe att ha de här husen som har ett högt kulturpolitiskt värde, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsen ordförande i Solna stad.

Oense över placeringen

Men exakt vilken plats på Överjärna Gård som ska överlåtas till ”Rödingarna” är ännu inte klart. Moderaternas förlag är att riva en gammal ladugård från 1800-talet och Socialdemokraterna vill placera husen 300 meter längre bort vid järnvägen.

– Den här ladan är i väldigt dåligt skick i dagsläget och har ingen större användning. De här husen skulle kunna ersätta den här ladan och få ett större historisk värde här, säger Pehr Granfalk.

Men Socialdemokraterna tycker att det är synd att riva ladugården och att den istället bör restaureras. Dessutom anser de att järnvägsplaceringen är mer naturlig för husens historiska värde.

– Vi tycker att det är tragiskt att man ställer två kulturminnesvärda byggnader mot varandra. Vi är positiva till att ”Rödingarna” flyttas till Överjärva Gård, men här vill vi snarare att de ska utveckla den här platsen istället för att ersätta den lantbruksmiljö som också är väldigt viktig för Solnas historia. Vi tycker att platsen vid järnvägen är den mest naturliga kopplingen att placera ”Rödingarna” med hänsyn till deras historia, säger Sara Kukka Salem(S), oppositionsråd.

Var de två ”Rödingarna” hamnar på Överjärva Gård kommer att beslutas under måndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer