Foto: Salam KurdiVisa alla (3)
Visa alla (3)

Butiksägare i Husby: ”Vi känner oss övergivna”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt i morse utsattes två butiker i Husby centrum för inbrott vid en ”smash and grab”-kupp. Butiksägarna säger att polisen och staden nu måste agera mot de ständiga inbrotten.

Det var klockan 4.10 på måndagsmorgonen som polisen larmades om ”smash and grab” i Husby centrum. En skåpbil körde in i en tobaksbutik och tjuvarna borrade sig även in i livsmedelsbutiken Salam Orient Livs där de kom åt kassaskåpet.

Butiksägaren Salam Kurda har varit verksam i 30 år i området. Han är även ordförande i den lokala företagsföreningen och han säger att de nu har fått nog av kriminaliteten.

– Det sker ständigt inbrott och vi har larmat om det under en längre period men det svaret vi får av polisen är att polisen inte har resurser och att det inte är högprioriterat område. Vi känner oss övergivna. Vi kan helt enkelt inte fortsätta att driva näringsliv i traken. Det är oerhört tråkigt, säger Salam Kurda.

Har diskuterat att stänga butikerna

– För ett tag sedan så gav vi nästan upp. Vi ville stänga centrumet. Alla företagare har drabbats av kriminalitet genom dagliga hot, skadegörelse, inbrott, snatterier och rån. Alla 25 företagare som är medlemmar i företagsföreningen vill att politiker och polisen ska ta inbrotten på allvar, säger Salam Kurda.

Salam Kurda säger att det har blivit värre med kriminaliteten de senaste två-tre åren och nu har Husby företagarförening skrivit under på en protestlista. De har även bjudit in polisen, Svenska bostäder som är ägare till Husby centrum och Stockholms stad för att diskutera den ohållbara situationen säger Salam Kurdi. I januari har mötet bokats med alla aktörer.

– Vi får alltid samma svar och vi undrar när vi ska se en förändring. Vi känner oss inte skyddade.

Blivit av med mycket pengar

Nattens smash and grab i Husby centrum har förstört fasaden till byggnaden. Förutom det har flera värdesaker försvunnit. Kassaskåpet i Salam Kurdas livsmedelsbutik har slitits ut.

– Det märks att det är professionella som har gjort det. De har tagit kassaskåpet och hela decemberinkomsten. Det tog polisen en och en halv timme att komma på plats. Vad ska man tycka om det, avslutar Salam Kurdi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stöldvåg i Husby

Mer i ämnet