Se översvämningen i Solna där pumpbilen fick jobba hårt under torsdagsmorgonen. Foto: Swepix/Janne Åkesson

Hundratals larm om översvämningar efter regnet

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals larm om att vägar och byggnader översvämmats kom under onsdagen till räddningstjänsterna i östra Svealand, bland annat i Stockholms län. På onsdagskvällen hade det fallit 58 millimeter de senaste 24 timmarna i Botkyrka och Södertälje, enligt SMHI, men under dygnet från onsdag morgon till torsdag morgon kom det mest på Värmdö.

Räddningstjänsterna i Uppsala, Stockholm och Södertörn har överösts med översvämningslarm. Under onsdagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för stora regnmängder i östra delen av Svealand. Och regnigt blev det.

– Vi hade nästan 150 ärenden som kom in och 50 av dem hann vi med att försöka avhjälpa på något sätt, säger Tommy Wållberg, ledningsbefäl på Räddningscentral Mitt, om onsdagens arbetsbörda.

Parker översvämmade

Räddningstjänstens pumpar gick för högvarv.

– Parker svämmade över och vattnet trängde in i en mängd källare samtidigt . Vi var tvungna att prioritera samhällsviktiga funktioner och fastigheter, samt kulturhistoriska värden. Så tyvärr var det många privata enskilda ägare som ville få hjälp, som vi inte kunde hjälpa, berättar han.

Södertörns brandförsvar vittnar om en liknande arbetsbelastning.

– Det är tyvärr så mycket vatten att det inte rinner undan, och då kan vi inte göra så mycket, säger Andreas Linder, operativ chef på Södertörns brandförsvar.

Djurö mest senaste dygnet

Enligt SMHI:s officiella mätningar så sett till senaste dygnet, från klockan 08.00 på onsdagen till 08.00 på torsdagen, så fick Djurö i Värmdö kommun mest regn, nästan 50 millimeter. Så mycket regn har inte kommit i Stockholm under ett dygn under de senaste 20 åren.

– Men jag skulle inte bli förvånad om det på vissa ställen kommit 60-70 millimeter regn, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

– När det kommer sådana här mängder kan det bli stora lokala skillnader.

Men regnet är på väg att mattas av.

– Det blir fortfarande regn till och från under torsdagen men inte alls med samma intensitet. Det kommer cirka 5-10 millimeter till. Sedan mattas det av under natten, men det kan bli någon enstaka skur i morgon fredag, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

En klass 1-varning för höga flöden är fortfarande utfärdad för Östergötlands län, Södermanlands läns, Stockholms län, Uppsala län, Västmanlands län och Örebro län.

”Ta det lugnt på vägarna”

Trafikverket har också haft ett hektiskt dygn. På torsdagsmorgonen var det sex län som var berörda av SMHI:s klass 1-varning och ett 20-tal vägar som var påverkade av översvämningar. Värst drabbat är Stockholms län, enligt Trafikverket.

– Man får ta det lite lugnt på vägarna, säger Jannicke Geitskaret, meteorolog på SVT.

SMHI:s klass 1-varning för stora regnmängder i Stockholms län under onsdagen har också visat sig i de tittarbilder som redaktionen har fått in:

”Gratis pool på vår lilla tomt”, hälsar Peter Iggstrand. Foto: Peter Iggstrand/privat
”Rålis har fått en swimmingpool”, hälsar läsaren Teresia. Foto: Teresia Weinberg/privat
Dyngsurt även i Tallkrogen. Foto: Mona Hellströmk/privat
Efter det senaste dygnets regnande har det bildats stora vattenansamlingar bland annat på Reimersholme på Södermalm. Vi tackar Carl-Magnus Carlsson för bilden. Foto: Carl-Magnus Carlsson
Regnigt i Älta. Foto: Maria Edlund/privat

Skicka gärna in era bilder på regnovädret i Stockholm. Skicka dem till stockholm@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.