Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här skulle varit premiär för säsongen för den beridna högvakten. Istället blev det en övning utan paraduniformer, tidigt på morgonen, för att undvika stora publikskaror. Se mer i videon ovan. Foto: Ann Sehlin/SVT

Smittrisken stoppade beridna högvakten – övar parader i smyg

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmare är vana att under sommarhalvåret kunna se beridna högvakten gå genom staden. Hästarna, musiken och ryttarna i paraduniformer drar till sig tusentals åskådare. Just därför, för att undvika folksamlingar och smittspridning, har paraderna varit inställda i över ett år. Istället får man öva parader lite i smyg, helt oannonserat. Se när de för första gången på länge rider till slottet i videon ovan.

Här kan du lära dig mer om de olika hästarna i beridna högvakten.

Beridna högvakten är en förening som äger de cirka 80 hästarna och står för utbildning och delar av driften. Men Försvarsmakten står för ryttare och musiker.

Bakgrunden är hästarna försvann från försvaret på 60-talet och på 80-talet ville man dra in den beridna högvakten. Föreningen som tog över ansvaret för hästarna bildades och vaktparaden till häst blev kvar som ett klassiskt inslag i Stockholmsbilden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer