Smygstart av slussenbygget anmält

Publicerad

Turerna kring Nya Slussen har varit många och fortsätter nu. Under måndagen anmäldes Stockholms stad för misstänkt miljöbrott på grund av att de genomfört tätningsåtgärder och anläggningsarbeten de inte ska ha haft tillstånd till.

Under slussen har det omfattande förberedelsearbetet med Nya slussen dragit igång. Något som inte är tillåtet enligt fyra sakägare som nu anmält Stockholms stad för miljöbrott. Framför allt handlar det om tätningsåtgärder och anläggningsarbeten som man inte ska ha haft tillstånd till.

– Vi anser att det är fel att de försöker komma igång med arbetet så fort som möjligt och därför påbörjat med arbetet som de inte har laga kraft eller tillstånd till, säger advokaten Madeleine Lilliehöök som företräder sakägarna.

Staden slår ifrån sig kritiken

Stockholms stads har tagit del av anmälan men anser att allting är i sin ordning.

– Vi ser att vi har de tillstånd vi behöver. Vi har rivningslov, vi har detaljplan och för de arbeten vi gör nu behöver vi inte någon miljödom, säger Mårten Frumerie, avdelningschef på exploateringskontoret.

Nytt domslut i november

I november ska Miljööverdomstolen ta upp ärendet kring Nya Slussen och först efter domslut där kan det första officiella spadtaget tas. De huvudmän som anmält det misstänkta miljöbrottet anser att staden försöker påskynda processen.

– Jag ser paralleller till andra stora projekt och då inte minst Hallandsåsen. Man gräver ner sig i skyttegravar och man har bestämt sig för att köra på en linje. För mig förefaller det fel att man gör alla förberedande åtgärder innan man ens fått tillstånd för projektet, Madeleine Lilliehöök.

Åklagare tar över anmälan

Anmälan ska nu behandlas av både åklagare och länsstyrelsen för att se om arbetet under slussen varit lagligt.

– Vi ser att vi har de tillstånd som krävs och vi är trygga i det. Men vi avvaktar givetvis och ser vad åklagarmyndigheten säger härnäst, säger Mårten Frumerie.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer