Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Sju av tio cancerpatienter har sitt första vårdbesök inom primärvården. Därför är det viktigt att läkare och vårdpersonal fortbildas kontinuerligt, säger Elinor Nemlander som är specialist i allmänmedicin och projektledare för Caprim. Foto: SVT

Så rustas läkare att göra snabbare cancerbedömningar

Uppdaterad
Publicerad

I ett pilotprojekt har man fortbildat läkare och vårdpersonal i primärvården att känna igen tidiga tecken på cancer. Något som kortat både operationsköer och patienters väntetid på cancerbesked. Nu permanentas försöket av Region Stockholm.

Ett exempel på nya och snabbare arbetssätt som införts på vårdcentraler i regionen är att undersöka hudförändringar med  teledermatoskop. Läkare fotograferar då misstänkta fläckar och skickar digitala bilder till experter för bedömning och återkoppling.

– Genom att kunna konsultera erfarna specialister och snabbt få tillbaka expertsvar ökar kunskapen inom primärvården så att fler cancerfall kan hittas i ett tidigt skede, säger Elinor Nemlander, projektledare för kunskapsteamet cancer i primärvården, Caprim.

Projektet blir permanent

Nu ska pilotprojektet bli permanent och med stabil finansiering från Region Stockholm.

– Det här är helt i linje med att vårdcentraler ska vara navet i vården dit patienter ska vända sig först, säger Christine Lorne (C) primärvårdsregionråd.

Cancervård Region Stockholm

En primärvårdsläkare med 2 000 patienter har vanligtvis 6-8 patienter varje år som insjuknar med cancer. Samma läkare har också omkring 70 patienter som behandlas för eller har överlevt cancer.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.