Snö på taket är fastighetsägarens ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Det är alla fastighetsägares ansvar att skotta ner snö och is från taket. Bland många bostadsrättsföreningar är styrelsens ansvar underskattat.

Trottoaren måste spärras av så att inga olyckor inträffar medan man skottar. Även smältvatten från såväl stuprännor som taket som samlas på trottoaren och sedan fryser till is är fastighetsägarens ansvar att ta bort.

Men det räcker inte med att skriva över ansvaret på någon annan, t ex genom ett avtal om snöröjning med en plåtslagarfirma. Ansvaret vilar fortfarande på fastighetsägaren.

Styrelsen ansvarig

Enligt Tore Ljungqvist, vice vd på Fastighetsägarna Stockholm.

Det flesta känner inte till vad det innebär att sitta med i styrelsen för en bostadsrättsförening.

-Överhuvudtaget tycker jag att de flesta underskattar ansvaret. Det gäller inte bara snöröjning av tak utan även andra risker som t ex hissar, samt frågor som rör inom miljö, säkerhet osv, säger Tore Ljungqvist.

Vid skadestånd är det föreningen som får ta det ekonomiska ansvaret. Vid brottmål och vållande till kroppskada är styrelsen personligt ansvarig, oftast styrelsens ordförande.

Skador på takplåten

Många föreningar undviker att anlita snöröjare eftersom det ofta medför skador på taket. Det finns två typer av avtal:

Det ena är ett s k bevakningsavtal där en plåtslagarfirma skriver avtal om att hålla koll på fastigheten. Det var mer vanligt förr innan dödsolyckan 2002 på Drottningggatan. Det andra är skottning på begäran. Då kan det ofta skottas lite för mycket.

En takskottning kostar cirka 10.000 kronor per gång. En normal vinter behöver taket skottas 4-5 gånger.

Har du inte bokat takskottning sedan tidigare kan det bli svårt att få hjälp nu. De flesta takskottare är uppbokade.

-Om man ska göra en värdering i Stockholm så har det hittills fungerat ganska bra, säger Tore Ljungqvist.

Yvonne Åstrand

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.