Konstprojektet invigdes under fredagen på tre olika platser i centrala Stockholm. Foto: Juliana Wiklund, Forum för levande historia

Snubbelstenar invigdes – till minne av Förintelsen

Publicerad

Minnesmärken i form av ”snubbelstenar” läggs ner på tre adresser i centrala Stockholm för att minnas personer som föll offer för Förintelsen. Runt om i Europa har omkring 70 000 sådana placerats ut.  

Under eftermiddagen placerades snubbelstenar ut på Apelbergsgatan 36, Gumshornsgatan 6 och Kungsholmstorg 6 i Stockholm till minne av tre judar. De sökte sin tillflykt till Sverige men utvisades och dödades i Förintelsen. 

Snubbelstenarna är ett konstprojekt och minnesmärke som började i Tyskland i början av 1990-talet. Konstnären Gunter Demnig vill hedra de judar, romer, politiska motståndare till nazismen, homosexuella med flera som fördrevs eller förintades av nazisterna 1933-1945. De första minnesstenarna installerades i Köln 1995.

Konstprojektet heter Stolpersteine och grundaren Gunter Demnig hoppas att stenarna ska få förbipasserande att stanna tilll och reflektera, men också för att påminna om brott mot mänskliga rättigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer