– Det tar tid att utbilda socialsekreterare om den nya lagstiftningen, säger Jan Jönsson (L). Foto: SVT

Inga utreseförbud i Stockholms stad sen ny lag infördes

Uppdaterad
Publicerad

För att förhindra att barn förs ut ur Sverige för att ingå äktenskap eller könstympas kan socialtjänsten begära utreseförbud från Förvaltningsrätten. Men trots att lagen funnits på plats i över ett år har den inte använts en enda gång i Stockholms stad. 

– Väldigt anmärkningsvärt eftersom vi framförallt får samtal från flickor i Stockholms län och Stockholm stad, säger Sabina Landstedt som jobbar som samordnare på föreningen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.  

2020 skärptes lagstiftningen för att öka skyddet kring barn som löper risk att föras utomlands för att könstympas eller giftas bort. Sen lagen infördes har 28 flickor i landet fått utreseförbud visar en genomgång av domarna som SVT har gjort. Men i Stockholms stad har lagen inte prövats en enda gång.

– Jag kan tycka att det är lite konstigt men huvudförklaringen är att man inte har kunna resa så mycket, säger Stockholm stads socialborgarråd Jan Jönsson (L)

I Stockholms län är det endast socialnämnden i Nacka och Sundbyberg som har vänt sig till förvaltningsrätten för att ansöka om utreseförbud.

Om du har erfarenhet av hedersproblematik eller vill tipsa om vad vi borde granska när det kommer till detta ämne, hör av dig till reportern.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU BEHÖVER HJÄLP:

• Vid en akut situation eller pågående brott ring 112.

• Till skolpersonal, socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

• TRIS, tjejers rätt i samhället (0774-40 66 00)

• Terrafem (020-52 10 10)

• GAPF, Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (08-711 60 32)

• Unizon (unizon.se)

• Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (roks.se)

• Tjejjourer (tjejjouren.se)

Källa: hedersförtryck.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.