Jan Jönsson (L), socialborgarråd Foto: TT

Socialborgarrådet: Boenden för ensamkommande behöver inte stänga

Uppdaterad
Publicerad

För mindre än en månad sedan berättade SVT Stockholm att Stockholms stadsmissions boenden för ensamkommande över 18 år tvingas stänga när det statliga bidraget nu tar slut. Nu berättar socialborgarrådet Jan Jönsson (L) att staden är beredd att skjuta till pengar för att boendena ska kunna finnas kvar.

Stockholms stadsmission driver boenden för unga ensamkommande som fyllt 18 år och som inte längre får bo kvar på kommunens boenden. Men de statliga projektpengarna tar nu slut och Stadsmissionen har börjat förbereda sig för att stänga.

Beskedet till de över 300 ungdomar som i dag bor i något av Stadsmissionens boenden eller familjehem var att de måste flytta och ordna ett eget boende.

Men nu reserverar Stockholms stads nya grönblåa majoritet 20 miljoner kronor för 2019, för att se till att Stadsmissionen kan fortsätta driva sina boenden och fadderhem om det statliga bidraget inte ersätts.

”Väldigt glad att de kunde rädda mångas situation”

SVT Stockholm har tidigare rapporterat om den svåra situation som många av de som väntar på besked om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen befinner sig i. Ali Reza är en av de många som varit hemlös samtidigt som han gått i skolan.

Samtidigt är det kö till Stockholms stadsmissions boenden.

Mahmood Rezaie, talesperson för organisationen Ung i Sverige, är en av de som väntar på beslut om uppehållstillstånd enligt gymnasielagen, är positivt överraskad över stadens besked.

– Jag är väldigt glad över att de kunde rädda mångas situation, så att de inte behöver hamna på gatan. Jag hoppas att de får bo kvar där så länge som möjligt.

Många blir hemlösa

Men han oroar sig samtidigt för de som inte fått plats.

– Vad kommer hända med dem? Har de någon lösning för dem?

Socialborgarrådet hänvisar till stadens garanti till tak över huvudet.

– Är det så att man inte hittar någonstans att sova över natten så ska man kunna vända sig till vår socialtjänst och få en plats. Det är så det ska fungera, säger Jan Jönsson (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.