Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mahmood Rezaie är talesperson för Ung i Sverige. Foto: Moa Ferm/SVT

Ung i Sverige: Många har redan gett upp och lämnat Sverige

Uppdaterad
Publicerad

11 700 personer har ansökt om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen och Migrationsverket uppskattar att drygt 9 000 omfattas av lagen. Men enligt Mahmood Rezaie, talesperson för organisationen Ung i Sverige, som demonstrerat mot utvisningar till Afghanistan, så har många redan gett upp och lämnat landet.

Hör Mahmood Rezaie, talesperson för organisationen Ung i Sverige, i klippet ovan. Även han väntar svar från Migrationsverket och hoppas kunna stanna genom den nya lagen.

Den nya gymnasielagen

Visa

Andra veckan i oktober hade ungefär 2 000 av de som ansökt om ett tillfälligt uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen fått sitt beslut från Migrationsverket.

Men det är bara hälften av de 9 000 som fortfarande väntar på beslut som säkert kommer få det innan årsskiftet.

Den andra hälften väntar samtidigt på att deras asylärende ska prövas i domstol och de måste då vända sig till respektive domstol för att få en uppskattning kring handläggningstiden.

Sista dagen för att ansöka om ett tillfälligt uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen var 30 september.

För att omfattas av lagen ska du ha ansökt om asyl och registrerats som ensamkommande barn innan 24 november 2015 och sedan fått vänta längre än 15 månader på ett beslut. När du fick beslut om utvisning ska du ha fyllt 18 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer