Ministern: ”Jag blir upprörd”

Uppdaterad
Publicerad
Idag kommenterar barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Régner Uppdrag gransknings reportage om unga killar som lever på gatan i Stockholm – ensamkommande från Marocko. Hon tror att det behövs mer resurser till socialtjänsten och efterlyser fler familjehem.

– Jag blir upprörd. Det här är barn som behöver skydd men som inte får det. Just den här gruppen är kanske lite speciell på det sättet att de inte alltid vill ha kontakt med myndigheter eller samhället och har dåliga erfarenheter av det, men då måste man arbeta med nya metoder.

Men i Uppdrag granskning följer vi en kille som faktiskt går till socialjouren och ber om hjälp – ändå lyckas de inte fånga upp honom?

– Jag tror att man behöver hitta metoder att arbeta med den här gruppen. Regelverket är ganska klart och också ansvarsfördelningen.

– Har inte socialtjänsten resurser att få in barn och ungdomar som lever på gatan, in i samhällets omsorg?

Socialtjänsten, och särskilt den delen som gäller barn och unga, är under stark press. Jag tror att de behöver stöd när det gäller resurser.

Ska ni tillsätta några pengar?

– Den frågan måste vi återkomma om, det är ju budgettider snart. Men det här är en del av socialtjänsten som är under stark press.

Efterlyser familjehem

Ensamkommande flyktingbarn är en allt större fråga. Förra veckan bara kom 700 ensamkommande flyktingbarn, och det här är en del av de barnen. Det gäller också att hitta platser åt barnen. Familjehem också. Det är brist på familjehem. Om man känner sig intresserad av att vara kontaktfamilj eller familjehem, eller god man åt ensamkommande barn, så finns det stort behov av det just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer