Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialsekreteraren Maud är besviken på datastrulet. Foto: Bilbo Göransson

Socialsekreteraren Maud vill kasta datorn genom fönstret: ”Värre än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått ett helt år sedan Stockholms stad meddelade att socialtjänstens datasystem Esset lades ner. Trots prislappen på runt 300 miljoner kronor. Det hade inte ens börjat användas.

Istället lovade staden att man skulle förbättra det befintliga systemet, Paraplyet, som använts i över 20 år. Men än så länge kan inte socialsekreterarna som SVT talat med se några förbättringar.

– Det är värre än någonsin, säger Maud Strandberg som jobbar på Hägerstens socialtjänst.

I flera år har stadens socialsekreterare lovats ett nytt datasystem för att hantera allt från orosanmälningar till ekonomiskt bistånd. Men i fjol lades alltså dataprojektet, som kallats för Esset, ned eftersom det blivit för dyrt.

”Det var som att få ett dödsbud”

Istället förväntas personalen att fortsätta arbeta i Paraplysystemet som togs fram innan millennieskiftet och sjösattes år 2000 i Stockholms stad. Nu har ett år gått sedan Esset lades ned. Socialsekreterare som SVT talat med såg fram emot det nya systemet, och beskriver nedläggningen av Esset som ett dråpslag.

– Det var som att få ett dödsbud. Och våra datorer fungerar värre än någonsin, säger Maud Strandberg.

Hör henne beskriva problemen med de digitala lösningarna i videon.

– Vi förstår att många är besvikna men snart kommer förbättringar, säger Anders Nordström, it-direktör i Stockholms stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet