Socialborgarråd Jan Jönsson (L) berättar om stadens arbete med orosanmälningar kring hedersrelaterad problematik. Foto: Moa Ferm/SVT

Socialtjänsten i Stockholm rapporterar misstanketyp i orosanmälningar

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Stockholms stad har för första gången börjat rapportera misstanketyp i orosanmälningar. Den senaste rapporten visar att bara 70 av de nästan 32 000 orosanmälningarna rör hedersproblematik.
– Det blir väldigt tydligt att det finns ett stort mörkertal, säger socialborgarådet Jan Jönsson (L).

Socialförvaltningens årliga rapport har tidigare varit inriktad på att räkna upp olika volymer av insatser och saknat ordentliga analyser kring hur den sociala situationen ser ut och varför.

För att öka kunskapen kring vad för slags problem som finns i Stockholms stad, och om det finns tillräckliga insatser för att svara upp mot det, har socialtjänsten nu börjat rapportera misstanketyp i orosanmälningarna.

Skolor anmäler mest

– Det jag hoppas är att det här ska leda till är vi ska kunna följa upp mycket mer om insatserna vi sedan gör för att hjälpa de här unga människorna får den effekt vi vill ha. Vi har fortfarande, märkligt nog, inte några datasystem eller statistiska system för att följa upp hur det egentligen går för unga personer som blir aktuella i socialtjänsten, säger Jan Jönsson (L).

Rapporten visar även uppgiftslämnare och när det rör orosanmälningar kring hedersproblematik är skolan den vanligaste anmälaren, följt av övriga, vilket kan vara grannar eller närstående, polis och socialtjänst.

– Med hjälp av den nya statistiken kan vi se att vi behöver ge mer utbildning till skolor och mer kompetensutveckling till socialtjänsten. Vi kanske också behöver informera allmänheten mer om hur man ser dessa tecken så man kan höra av sig om man känner oro för sig själv eller någon annan.

Under 2019 inkom totalt 31 957 orosanmälningar i Stockholms stad. Det är en ökning från 2018, då motsvarande siffra var 28 597.

En del av förklaringen till det ökade antalet anmälningar kan vara de satsningar som gjorts på att utveckla samverkan med skolan. Under 2019 inkom totalt 6 593 anmälningar från skola, jämfört med 5 615 under 2018.

Det är framför allt våld inom familjen, fysiska övergrepp mot barn men också alkohol och drogmissbruk i familjen som orosanmälningarna till socialtjänsten handlar om. Socialtjänsten har under 2019 även fått in 70 anmälningar som är kopplade till hedersrelaterat våld och förtryck.

Rapporten visar också uppgiftslämnare. Skolan rapporterar mest fysiska övergrepp medan polisen är de som uppmärksammar våld inom familj. Sjukvården rapporterar föräldrar som missbrukar. Siffrorna bekräftar att skolan är den främsta upptäckaren av hedersrelaterat våld och förtryck.

Källa: Stockholms stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer