Rekordmånga nya ungdomar söker sig till Origo. Nu har de lanserat en ny kampanj mot tvångsgifte. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Fler söker stöd för hedersrelaterat våld och förtryck

Publicerad

Allt fler unga som lever i hedersrelaterat våld och förtryck söker sig till centret Origo för stöd. Inför sommaren har en kampanj som riktar sig till unga som riskerar att utsättas för äktenskapstvång eller bli bortförda och kvarhållna utomlands mot sin vilja lanserats.

Om Origo

Ungdomar

• 234 nya ungdomar har vänt sig till Origo, varav 29 identifierar sig som unga män.

• Medelåldern bland ungdomarna var 19,5 år.

• Totalt har 1 074 stöd- och rådgivningssamtal erbjudits ungdomar i nya och pågående ärenden.

Yrkesverksamma

• Yrkesverksamma har erbjudits konsultation i 477 nya ärenden, varav 16 procent handlade om unga män.

• Medelåldern bland ungdomarna var 17,5 år.

• Totalt har Origo erbjudit 651 konsultativa samtal i nya och pågående ärenden.

• Socialtjänsten följt av skolan är de instanser som står för flest konsultationer.

Det här är Origo:

Origo är Sveriges första myndighetsgemensamma resurscentrum som har fokus på ungdomar som lever i en hederskontext.

Origo är ett samarbete mellan kommunerna i Stockholms län, Polismyndigheten i Stockholms län och Region Stockholm. Origo består av ett arbetsteam av kuratorer, barnmorska och polis.

Alla som möter ungdomar i sin yrkesutövning, till exempel lärare, fritidsledare eller socialsekreterare, kan kontakta Origo för konsultativt stöd gällande hedersrelaterat förtryck och våld. Ungdomar kan själva ta kontakt direkt, och helt anonymt om de vill.

Källa: Origo

Hit kan du vända dig om du är utsatt

Här är en del av de myndigheter som finns:

Socialrådgivning på nätet

Här kan du få råd och stöd i socialtjänstfrågor genom att skicka in en fråga (du får svar inom tre arbetsdagar) via ett webbformulär eller genom att chatta med en rådgivare. Efter kontorstid kan ni kontakta Koll på SOC här nedan.

Koll på SOC

Här kan du snabbt och lätt hitta kontaktuppgifter till socialtjänsten där du bor. Där finns även nummer till Socialjouren som du kan ringa till efter kontorstid.

Länsstyrelsen i Östergötland

En informationssajt för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck. De har även en nationell stödtelefon för yrkesverksamma.

Origo

Ger stöd och råd till dig som är 13-26 år, bor i Stockholmsområdet och känner dig hårt pressad av din familj och släkt. Dessutom stöttar de andra vuxna som arbetar med ungdomar.

Polisen

Här kommer du till polisens hemsida.

Jag vill veta

Information riktad till brottsutsatta barn och unga om deras rättigheter.

Nationellt Centrum för Kvinnofrid

NCK är ett kunskaps- och resurscentrum vid Uppsala universitet.

Kvinnofridslinjen

Sveriges nationella stödtelefon för kvinnor som utsätts för hot och våld.

Operation Kvinnofrid

En unik samverkan mellan myndigheter i Stockholms län med det gemensamma uppdraget att verka för ett samhälle fritt från våld.

Här är en del av de ideella organisationer som finns:

Alla Kvinnors Hus

En ideell förening som arbetar med kvinnor som utsatts för våld och övergrepp. Föreningen har telefonjour med rådgivning för utsatta kvinnor.

Barnrättsbyrån

Kämpar för barn och ungas rättigheter och arbetar på uppdrag av de barn och unga som de möter. Erbjuder stöd, råd och praktisk hjälp i frågor som rör barns och ungas rättigheter.

Brottsofferjouren

En ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att hitta vägen tillbaka.

Dina rättigheter

Rädda Barnens informationssida för elever i grundskola och gymnasium. På sidan hittar du även chatten ”Kärleken är fri” som är till för barn och unga. Där kan man fråga om allt kring: hedersrelaterat förtryck och våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap, och könsstympning.

Elektra Fryshuset

En verksamhet på Fryshuset som arbetar för mänskliga rättigheter och mot våld och förtryck i hederns namn.

GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime

En sekulär och ideell förening som arbetar mot hedersvåld. De vänder sig till både män och kvinnor som på ett eller annat sätt är utsatta för eller berörda av hedersrelaterat våld.

Kvinnors Nätverk/Linnamottagningen

En mottagning för unga som utsätts för hedersrelaterat förtryck eller våld, blivit gifta eller riskerar att bli gifta mot sin vilja. Linnamottagningen bedriver skyddat boende och öppenverksamhet parallellt för att tillgodose ungdomarnas behov av långsiktigt och brett stöd.

Kvinnors rätt

En partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation. Vill aktivt stödja, synliggöra samt påverka i de frågor som rör våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld.

RFSL Rådgivningen Skåne

Har länge arbetat med frågor rörande heder och hedersproblematik och har specialkompetens gällande unga hbtq-personers situation. Du kan ringa dem för stöd och rådgivning.

ROKS

Riksorganisationen för kvinnojourer I Sverige. Partipolitiskt och religiöst obunden med drygt 100 medlemsjourer som ger stöd och skydd åt kvinnor, tjejer och barn som utsatts för mäns våld, samt åt kvinnor i lesbiska relationer.

Somaya kvinno- och tjejjour

En partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening, specialiserad på att skydda och stärka personer som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Terrafem

En ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans. De driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst.

Tjejers rätt i samhället (TRIS)

En partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. De har särskild kompetens i att möta ungdomar som har en intellektuell funktionsnedsättning.

Tjejjouren.se

Vill vara ett stöd för såväl unga tjejer som tjejjoursrörelsen. De samlar Sveriges alla tjejjourer och ungdomsjourer på en och samma plats.

Unga Kvinnors Värn (UKV)

En stiftelse som driver ett kris- och motivationsboende i Stockholm för kvinnor som utsatts för våld, övergrepp eller kränkningar och som behöver ett skyddat boende.

Unizon

Ideell organisation som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Varken hora eller kuvad

En partipolitiskt och religiöst obunden feministisk och antirasistisk gräsrotsrörelse. De vänder sig särskilt till tonårsflickor och unga kvinnor (12–25 år) bosatta i ekonomiskt och socialt utsatta förorter och som lever under ett patriarkalt förtryck.

1000 möjligheter

En ideell organisation som arbetar med att stötta dig som är upp till 25 år. Vilar på en feministisk grund och ger stöd samt bedriver förebyggande arbete i skolor, på fritidsgårdar och i förenings- och näringsliv för att uppnå ett jämställt och jämlikt samhälle fritt från våld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.