Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och Juno Blom, partisekreterare för Liberalerna.

Regeringen vill skärpa lagstiftningen mot barnäktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa hårdare straff mot barnäktenskap. Bland annat föreslår man ett utreseförbud för barn som riskerar att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller könsstympning. Hedersrelaterade brott ska också straffas hårdare, enligt förslaget.

– Våra barn är inte familjens ägodel eller något slags bihang till familjen. 

Det sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) under presskonferensen på onsdagen, då han tillsammans med Liberalernas partisekreterare Juno Blom presenterade regeringens lagrådsremiss.

Den består av ett antal förslag i syfte att skärpa straffen mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och hedersrelaterad brottslighet. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2020.

Utreseförbud införs

Regeringen vill bland annat att införa utreseförbud för barn som riskerar att föras utomlands i syfte att utsättas för barnäktenskap eller könsstympning. 

Den som strider mot förbudet riskerar fängelse i högst två år och även försök kriminaliseras. Utreseförbudet ska dock kunna hävas tillfälligt, exempelvis om barnet bor i ett familjehem och ska följa med på en resa.

”Den som gifter sig med barnet kan straffas”

Att förmå eller tillåta ett barn att ingå barnäktenskap, eller annat äktenskapstvång, ska också vara straffbart, enligt förslaget. Även den som inte haft uppsåt att göra detta ska kunna straffas.

– Det kan vara så att ett barn gifter sig med en vuxen person. Den som gifter sig med barnet kan då också straffas för barnäktenskapsbrottet, för att man förmår barnet att gifta sig. Det tror jag är ett viktigt ställningstagande, säger Liberalernas Juno Blom.

Krafttag mot hedersrelaterade brott

Slutligen vill regeringen se en särskild straffskärpningsgrund mot hedersrelaterad brottslighet. Den gäller oavsett brottstyp – så som mord, misshandel eller tvångsäktenskap.

– En vanlig misshandel på stan, kanske med en okänd gärningsman, är en situation. Det är en annan sorts situation om du har en misshandel i hemmet där hela familjen och kanske hela släkten står bakom gärningsmannen, säger Morgan Johansson (S).

Redan 2014 kom en skärpt lagstiftning mot barnäktenskap och tvångsäktenskap. Den infördes av den dåvarande Alliansledda regeringen.

Se hela SVT Nyheters sändning från presskonferensen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer