Sexuellt våld inom hederskulturen är vanligt i form av t.ex. könsstympning, oskuldsundersökningar och barnäktenskap, menar forskaren Devin Rexvid. Foto: Caroline Slotte/SVT

Devin Rexvid: “Kvinnors sexualitet är ett vapen mot familjens heder”

Uppdaterad
Publicerad

Sexualitet är en central del inom hederskulturen och för att övervaka flickors och kvinnors sexualitet används olika kontrollmekanismer som barnäktenskap, könsstympning och könssegregering.
– Sexualitet ses som ett vapen mot familjens heder, säger forskaren Devin Rexvid.

Forskaren Devin Rexvid förklarar att syftet med barnäktenskap är att flickorna ska förhindras från att förälska sig i fel person, genom könsstympning ska sexlusten minska och könssegregering ska göra att kontaktytorna mellan könen minskar.

Vidare menar David Rexvid att pojkars syn på vad som är manligt respektive kvinnligt, färgas redan i tidig ålder av hedersnormerna. De får lära sig att kvinnor är värdelösa och ska behandlas som saker.

Dottern ska ha ett obefläckat rykte

Föreställningen om den ogifta flickans oskuld är en annan central del inom hederskulturen. Familjer som praktiserar hedersnormer gör sitt yttersta för att dottern ska ha ett obefläckat rykte. 

– Om dottern överskrider oskuldsidealet, så sätts sanktioner in. Till exempel genom att skicka bort dottern och i extrema fall ta livet av henne, säger Devin Rexvid, forskare på Umeå Universitet inom hedersrelaterat våld och förtryck.

Bidragen kommer att gå till fysiskt och psykisk vård för överlevare, hjälp att driva rättsprocesser samt utbildning. Med de insamlade pengarna vill arrangörerna även stötta förebyggande arbete genom att de förändra de normer och attityder som ligger till grund för sexuellt våld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Musikhjälpen Västerås

Mer i ämnet