Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Åka raggarbil” – i klippet tycker Salabor till om polisen nya grepp och kommunpolisen David Birgerstad berättar hur drönarövervakningen ska hjälpa dem under valborgscruisingen. Foto: SVT/Magnus Esser Bengtsson

Valborgscruisingen i Sala kameraövervakas med drönare – ska upptäcka brott

Publicerad

Valborg är lika med bilfest i Sala – oavsett om den har arrangör eller inte. I år kommer polisen kameraövervaka ”spontancruisingen” med drönare.

– Ett bra sätt att hålla koll på trafiksituationen, säger David Birgerstad, kommunpolis i Sala.

Valborgscruisingen brukar locka ett stort antal besökare och fordon och har genom åren varit stökiga.

– I samband med att det samlas mycket folk på en plats uppstår ordningsstörningar och med mycket trafik får vi svårare att röra oss runt. Där blir drönarna ett bra verktyg för att få en överblick, säger David Birgerstad, kommunpolis i Sala.

Upptäcka och dokumentera brott

Tanken är att övervakningen ska förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet, samt att identifiera och åtgärda eventuella störningar av den allmänna ordningen och säkerheten.

Förutom drönarövervakningen kommer polisen ha två fasta kameror uppsatta på platser där det rör sig mycket folk. Kamerabevakning gäller delar av Sala tätort mellan klockan 18 på valborgsmässoafton till 06 den 1 maj.

”Åka raggarbil” – i klippet tycker Salabor till om övervakningen och kommunpolisen berättar mer hur den ska användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.