Anonyma lappar kopplas samman med brandattacker

Uppdaterad
Publicerad

I Tullinge har socialtjänsten tvingats flytta ut ur sina lokaler på grund av en brand vid fastigheten. Även Tullinge fritidsgård, Öppna förskolan och Folktandvården i samma hus är drabbade och håller stängt tills vidare.

Vid midnatt natten till torsdag gick brandlarmet i en fastighet i Tullinge där bland annat socialtjänsten har verksamhet. En hög med bildäck hade satts i brand utanför entrén till huset.

Ingen person kom till skada i samband med branden men entrén förstördes och trappuppgången blev nedsotad.

– Eftersom det har hänt flera gånger så får vi utgå ifrån att det kan hända igen, säger Göran Törnblom, verksamhetschef på socialförvaltningen i Botkyrka.

Det är inte första gången socialtjänsten i Botkyrka blir utsatt. I juli brann det vid samma lokaler i Tullinge och det hölls också en demonstration riktad mot socialtjänsten utanför kommunhuset. Natten mot onsdagen brann det även i Hallunda centrum.

– Det finns skäl att tro att det här hänger ihop med tidigare händelser. Men vi spekulerar inte utan inväntar den polisiära förundersökningen, säger kommunens säkerhetschef Marcus Qvennerstedt i ett pressmeddelande.

Anonyma lappar riktade till socialtjänstkontoret

Den senaste tiden har det kommit upp flera anonyma lappar vid socialtjänstkontoret i Tullinge där personal uppmanas att ”sluta omhänderta barn på ett felaktigt sätt”. Göran Törnblom uppskattar att man har funnit fyra till fem liknande lappar.

Socialtjänsten vill inte spekulera kring vilka drivkrafter som ligger bakom den senaste tidens händelser, men kopplar samman de anonyma lapparna med brandattackerna. Socialtjänsten har lämnat över information till polisen om vilka ärenden som har rört just omhändertagna barn, och som har rört upp känslor. Polisen ska nu utreda uppgifterna närmare.

Under dagen har saneringsarbete pågått och i nuläget tas inga besök emot i lokalerna. Socialtjänstens verksamhet i Tullinge har tillfälligt flyttat till andra lokaler. Det beror dels på skadorna som branden orsakade, men även på säkerhetsrisken, enligt Göran Törnblom.

– Personalen är mycket orolig och det finns givetvis en misstämning kring vad som pågår. Vi har samtalsgrupper och stödgrupper för de som önskar det. Vi har även en krisorganisation inom förvaltningen som sammanträder och håller sig ajour med läget utifrån säkerhet.

Polispatrull bevakar lokaler

Botkyrka kommun har nu utökat sin rondering av väktare och polisen har en patrull som bevakar kommunens lokaler.

– Vi har ett bra samarbete med polisen som har tillsatt extra resurser i form av utökad patrullering och ökad tillsyn, säger Marcus Qvennerstedt.

Förra veckan utsattes poliskontoret i Storvreten i Tumba för flera attentat. Även då sattes bildäck i brand och en handgranat exploderade vid en av polisens piketbussar. Botkyrka kommun meddelar emellertid att polisen uppgett att man inte ser något samband mellan förra veckans händelser och bränderna riktade mot socialtjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacker mot socialtjänsten

Mer i ämnet