Södermalm femte coolaste stadsdelen i Europa. Foto: Leif R Jansson/TT

Söder femte coolaste stadsdelen i Europa

Publicerad

En resewebsida har utsett de coolaste stadsdelarna att hänga i, och Södermalm tar en hedervärd delad femteplats av tjugo. Sajten har bland annat tittat på mängden trendsättande hippa kaféer och affärer medan man drog minuspoäng för stora kedjor.

Det är resesajten Travelsupermarket som gjort listan The hip hang-out Neighbourhood index över Europas coolaste stadsdelar. På topp ligger Kreuzberg i Berlin medan Södermalm alltså kommer på femte plats som delas med stadsdelen Melelkova i Ljubjana.

Resesajten har sökt efter vad de menar är de skönaste och mest intressanta platserna och har gjort en poängindelning för tre kriterier. De har inte räknat antal skägg per ansikten även om skribenterna skriver att det var frestande.

Kaféer, kreativitet och prisläge

Det första var antal ställen att hänga på som är typiska för hippa områden räknat per invånare, såsom kaféer, veganrestauranger och affärer som säljer vinylskivor eller vintage-mode. Det blev avdrag för stora kedjor.

Andra kriteriet var kreativitet, till exempel antal gallerier och kreativa jobb i området per invånare och sist räknade man på hur mycket valuta för pengarna en besökare får på platsen, alltså om området är billigare på exempelvis hotell jämfört med resten av staden. När det gällde både coola ställen och kreativitet fick Södermalm full pott, men inte särskilt oväntat blev det lägre poäng när det gällde prisläget för besökare.

Oräkneliga barer och restauranger på Hornsgatan

Om Södermalm skriver de att ön har flera coola områden, alla med sin egen stil. De nämner att det kryllar av secondhand-affärer i Sofo och att det finns fler restauranger, barer och kaféer runt Mariatorget och på Hornsgatan än vad man kan räkna till. De gillar även de många ställen som kombinerar verksamheter, som klädaffärer som också är ett kafé eller en frisérsalong.

Bästa instagrambilden har däremot inte Söder själv som motiv, men de skriver att det är från Söder man får bästa utsiktsbilden över hela Stockholm.

Hela Stockholm ligger högt på en annan lista, New York Times rankade vår huvudstad som nummer 16 på en lista av 52 platser man borde åka till under 2017.

Topp 10 coolaste stadsdelarna i Europa

Visa

1. Kreuzberg i Berlin, Tyskland.

2. Miera Iela i Riga, Lettland.

3. Ancoats i manchester, Storbritannien.

4. Praga (Polnuc) i Warsawa, Polen.

5. Södermalm i Stockholm, Sverige.

5. Melelkova i Ljubljana, Slovenien.

6. Pigneto i Rom, Italien.

7. Grunerlokka i Oslo, Norge.

8. Sredets i Sofia, Bulgarien.

8. Exarchia i Aten, Grekland.

9. Kalamaja i Tallin, Estland.

10. Nørrebro i Köpenhamn, Danmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer