Prototyp för långärmat skyddsförkläde – av material från SÖS

Uppdaterad
Publicerad

Regionens besked om att vårdpersonal ska jobba i kortärmat med coronadrabbade patienter har kritiserats av flera. Nu har Södersjukhuset tagit saken i egna händer och börjat tillverka egna skyddsförkläden – med långa ärmar.

I brist på långärmade skyddsdräkter beslutade regionen för en vecka sedan att vårdpersonal ska använda kortärmade skyddsförkläden när de jobbar med coronadrabbade patienter och detta trots att myndigheterna rekommenderar långärmat. Beskedet kritiserades av flera och inte minst av vårdpersonal. Nu har innovationsavdelningen på Södersjukhuset börjat ta fram en prototyp för att producera egna skyddsförkläden av material från det egna sjukhuset.

– Vi har från vår sjukhusledning fått i uppdrag att ta fram skyddsförkläden med lång ärm för att det varit en stor brist, inte bara i regionen utan även på SÖS. Så innovationsgänget har tagit fram lite olika prototyper för att se hur vi kan hjälpa till att stötta sjukhuset med skyddsförkläden, säger Anna Lundqvist, sektionschef på Södersjukhuset.

Tillfällig lösning

De är totalt fem personer som jobbar med projektet. De har testat olika idéer och prototyper som de sedan kvalitetstestat.

Hur många skyddsdräkter som ska produceras är ännu oklart, men när de har en godkänd dräkt och kommit i gång med produktionen är tanken att de ska kunna instruera och guida fler sjukhus att göra samma sak.

– Det är inte den enda lösningen vi har. Det är för nu och denna vecka eftersom att vi har en brist, men förhoppningsvis kommer vi med en långsiktig lösning så att vi inte ska behöva producera allt själva, säger Pomme van Hoof, tjänstedesigner och medverkande i projektet.

Klicka på videon för att se hur dräkten ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer