Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Solpaneler ger el till Södertälje hamn, nu vill man utöka och dubblera antalet. Foto: Simon Lundvall/SVT

Södertälje hamn vill bli grönast i Sverige – satsar på sol

Publicerad

Omkring 15 procent av Södertälje hamns elbehov tillgodoses idag av egna solpaneler på hamnbyggnadernas tak. Innan årets slut hoppas man att detta ska ha ökat ordentligt.

– Tanken är att vi ska fördubbla det här när vi bygger vår nästa anläggning, säger Södertälje hamns vice vd Per Fredman.

Med en banderoll synlig för passerande tågresenärer vill Södertälje hamn visa upp sig som en miljötänkande organisation.

– ”Vi tänker miljö – vi tankar fossilfritt” står det. Och det gör vi, säger Per Fredman.

Hamnen är också full med nyimporterade elbilar. Upp till 30 procent av Sveriges bilimport går nämligen via hamnen, och de flesta är just el- eller hybriddrivna.

Fler solceller på taken

Det är just eldrift som vice vd Per Fredman ser som framtiden även för hamnen. På sikt kan hamnfordonen komma att bli eldrivna, men det som ligger närmast är att antalet solpaneler kommer att fördubblas till omkring 800 stycken redan i år.

– Det finns en ekonomisk aspekt så klart, men i grund och botten har vi ett starkt miljötänk. Vi vill vara Sveriges grönaste hamn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.