Foto: Isabell Höjman / TT

Vaxholm och Ekerö har högst andel pappalediga i länet

Uppdaterad
Publicerad

Bara 27 procent av föräldrapenningen tas ut av papporna i Södertälje – trots att andelen ökat med två procentenheter under de senaste tolv månaderna. I Vaxholm och Ekerö är jämställdheten störst – där ligger uttaget på 34 procent.

Inför fars dag nu på söndag presenterar Försäkringskassan siffror som visar att andelen föräldrapenningdagar som betalas ut till pappor fortsätter att öka.

Vaxholm och Ekerö är de mest jämställda kommunerna i länet när det gäller uttag av föräldrapenning. Där tas 34 procent av dagarna ut av papporna.

Ökningen störst i Nykvarn

Varje förälder har rätt till hälften av de 480 föräldrapenningdagar som Försäkringskassan knyter till varje barn.

I Nykvarn har pappornas uttag av föräldrapenning gått upp med 3,6 procentenheter – den största ökningen i hela länet. Det innebär att Nykvarnspapporna tar ut 32 procent av föräldrapenningdagarna.

Södertälje minst jämställt

I Södertälje har pappornas uttag av föräldrapenning ökat med två procentenheter de senaste tolv månaderna och ligger nu på 27 procent.

Men trots ökningen är Södertälje den kommun i länet, där papporna tar ut lägst andel föräldradagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.