ABC:s redaktionschef Geronimo Åkerlund.

Södertälje kan få egen nyhetssändning

Uppdaterad
Publicerad

SVT vill satsa ännu mer på den regionala nyhetsbevakningen och starta fler redaktioner i landet. För ABC-området innebär det att Södertälje kan få en egen huvudsändning.

Just nu pågår en utredning om att SVT borde satsa mer på lokalredaktioner i landet och etablera sig på fler orter. En av de orter som har nämnts i utredningen är Södertälje.

– Det är ett av de områden där vi har sett att vi inte klarar vårt uppdrag. Vi måste komma närmre, vi måste finnas på plats. Södertälje är högt prioriterat. Sedan får vi se vad utredningen kommer fram till, säger ABC:s redaktionschef Geronimo Åkerlund.

I dag gör Sveriges Television regional-tv på 27 orter runt om i landet. ABC har två huvudsändningar kvart över sju, en för Stockholm och en för Uppsala. Resterande sändningar är en blandning av båda.

Mer lokala sändningar

Ambitionen är nu att försöka bli helt lokala i varje sändning, och att finnas på fler orter. Södertälje skulle kunna få ett helt eget program och en egen sajt.

Samtidigt skulle reportrarna som jobbar med Stockholmssändningen/sajten kunna flyttas ut för att bättre kunna bevaka de växande förorterna.

– Det måste ju någonstans ske en omfördelning. Då kan det bli så att man inte sänder från 11 orter som vi gör i dag, utan färre. Så det kommer att bli en stor omställning om det blir så.  

”Inte tillräckligt”

2008 blev ett lyft för nyhetsbevakningen i Uppsala län då SVT Uppland startade. I dag bemannas redaktionen av fyra reportrar och en redaktör. Men Geronimo Åkerlund tror ändå att fler satsningar behöver göras.

– Det är inte tillräckligt. Uppsala är Sveriges fjärde största stad och hamnar ändå i någon sorts skugga från Stockholm. Det är inte acceptabelt. Vi måste göra förstärkningar där också. Hur och på vilket sätt vet vi inte i dag.

– Men ambitionen är klar – att Uppsala innehållsmässigt ska vara helt fristående från Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.