Södertälje och Uppsala får egna regionala nyheter

Uppdaterad
Publicerad

ABC delas upp i tre delar, och Södertälje och Uppsala får egna nyhetsprogram och sajter. Det har SVT:s företagsledning beslutat i dag.

– Vi har ambitionen att bli mer lokala i vår journalistik, därför gör vi nu om hur vi arbetar i hela landet, inte minst här i Stockholm och Uppsala säger Geronimo Åkerlund, redaktionschef för ABC och SVT Uppland.

I dag sänds ABC över hela Uppsala och Stockholms län. I mars nästa år delas området upp i tre delar. Uppsala blir ett helt eget distrikt. Stockholms län delas upp i en Södertäljedel och en Stockholmsdel, där varje del får ett eget program och en egen nyhetssajt.

Dubbelt så många reportrar

Totalt kommer nästan dubbelt så många reportrar som i dag jobba med de nya programmen.

– Alla sändningar kommer att  vara lokala. I dag sänder vi gemensamt över hela området, utom 19.15 när vi plötsligt sänder lokalt över Uppsala respektive Stockholm. Nu blir vi lokala hela tiden, i varje tv-sändning, morgon som kväll.

Alla tre program kommer också att ha varsin nyhetssajt, i princip dygnet runt, sju dagar i veckan.

Planen är att förändringarna ska genomföras under 2015.

Satsning på lokal journalistik

– Genom att samla vissa nyckelfunktioner centralt när det gäller webb och utsändningen av tv-programmen kan vi bli mer effektiva, och få fler reportrar som kan vara ute och rapportera om vad som händer i våra län, säger Geronimo Åkerlund.

– Vi gör förändringen för att kunna satsa ännu mer på lokal journalistik och för att bättre spegla Sverige som det ser ut idag. Sverige har förändrats dramatiskt, inte minst demografiskt, sedan SVT byggde upp sin regionala nyhetsorganisation på 1970-talet. Vi kan inte längre leva kvar i en organisation som inte speglar det moderna Sverige. Nu lägger vi grunden för ett nyhetsutbud som blir mer lokalt och därmed angeläget för fler. De regionala nyheterna är ett av SVT:s viktigaste uppdrag och det är vår skyldighet att säkra att de är relevanta för hela befolkningen också framgent, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

Facket kritiskt

Journalistklubben vid SVT ifrågasätter att det som presenteras i dag ”verkligen är den genomtänkta satsning på regional journalistik som SVT vill få det att framstå”, skriver man på sin webbplats.

Bland annat känner man oro kring huruvida bemanningen kommer att vara tillräcklig.

”SVT säger sig vilja stärka den lokala identiteten, men bemanningen är så tunn att ledningen redan från början räknar med att redaktionerna ska ta hjälp av grannstationerna. Det gäller framför allt för de planerade nya redaktionerna i Södertälje och Helsingborg”, skriver man

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer