Foto: Göran Nyrén

Länsstyrelsens personal hotad till livet efter beslut om skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på Södertörnsvargen väcker starka känslor och personalen har hotats. I Svartbäcken söder om Stockholm har vargen har synts flera gånger och där råder det delade meningar om beslutet.

Sedan början av juni har den norska vargtiken rört sig i Haninge och igår beslutade Länsstyrelsen om skyddsjakt.

– Vi har sett att hon har ändrat beteende den sista tiden. Att hon kommer närmare inpå människor och oftare inpå människor. Och dessutom finns en stor oro i området, man har behövt ändra sin livsstil för att den här vargen lever där. Nu ser vi ingen annan utväg än att bevilja skyddsjakt, säger Mia Olausson naturvårdschef Länsstyrelsen.

Hotad personal

Beslutet har väckt starka känslor och Länstyrelsens personal har hotats till livet. Hot som nu är polisanmälda.

– Det finns en hotbild och den vill jag inte gå närmare in på. Men vi har vidtagit åtgärder, säger Mia Olausson.

Så tycker de boende

I Svartbäcken har vargtiken setts vid flera tillfällen och även här har beskedet om skyddsjakt väckt känslor.

– Ja, jag är emot det faktiskt, vargen tillhör vår fauna, så då bör den få finnas kvar, säger Sven Degerstedt bor i Svartbäcken.

Vad tänker du om att hon har rört sig runt skolan här?

– Det är klart, det är lite för nära.

”Testa att flytta vargen”

Angelika Bergström som också bor i Svartbäcken är ute och promenerar sin hund.

– För min del tycker jag att det är skönt men sen vet jag inte om det är helt rätt att skjuta ett fullt friskt djur. Jag tycker att man kan testa att flytta vargen. Det är ändå ett alternativ innan man faktiskt skjuter den.  

Men Mia Olausson naturvårdschef på Länsstyrelsen, säger att det är svårt att flytta vargen.

– Flytta varg gör man i undantagsfall. Det naturvårdsverket som beviljar flytt. Dels är det stressande för djuret och det är sällan man lyckas med en sådan flytt. 

Vargen har dödat flera gånger

Vargtiken har tagit två får i Södertäljetrakten och fem i Haninge kommun. I Tyresta by bor bonden Michael Jensen och har mist tre får hittills.

– Att ha en varg som granne är i vissa fall problematiskt men vi har lyckats hitta ett sätt där vi kan existera tillsammans och framförallt förstärka staket, säger Michael Jensen.

Fredad i Tyresta Nationalpark

Skyddsjakten kommer att pågå fram till den sista februari men det finns områden där vargtiken inte får jagas. I Tyresta Nationalpark är hon fredad.

Vargtiken är försedd med en radiosändare men enligt Mia Olausson slutade den att sända i mitten av oktober.

– Nu är vi ute i området och spårar själva, och nu när det har varit snö så har vi även kunnat använda spårsnö för att se om vi kan hitta henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.