Sveriges olympiska kommitté, och ordföranden Hans Vestberg, vill se så mycket OS som möjligt i Stockholm – om det blir en svensk ansökan om att arrangera spelen 2026. Foto: Henrik Montgomery och Pontus Lundahl/TT

SOK: Lägg så många OS-grenar som möjligt i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Strunta i Falun och lägg så många grenar som möjligt i Stockholm. Det är Sveriges olympiska kommittés, SOK:s, önskan inför en svensk ansökan om att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

I sitt remissvar till Stockholms stads utredning om en eventuell svensk OS-ansökan skriver SOK att de delar bedömningen att det är möjligt och önskvärt för Stockholm att arrangera spelen om nio år.

För att hitta ett så vinnande koncept som möjligt tycker SOK att så mycket fokus som möjligt ska läggas på Stockholm. Det skulle innebära att det till exempel inte skulle bli några backhoppningstävlingar i Falun utan att temporära hoppbackar ska byggas i huvudstaden, som senare skulle kunna skalas ner till mindre träningsbackar för ungdomar.

På samma sätt skulle endast de alpina fartgrenarna avgöras i Åre, medan teknikgrenar, freestyle och snowboard skulle samlas i Stockholm.

”Samlad OS-by är mycket viktigt”

SOK menar också att man bör ha en samlad OS-by för alla aktiva, oavsett vilka grenar de tävlar i.

”Det är självklart att en så kallad subvillage ska skapas i befintliga logimöjligheter i Åre, men även deltagarna som tävlar där ska ha tillgång till OS-byn i Stockholm. Vi vet att de aktiva tycker att en samlad OS-by är mycket viktigt”, skriver SOK i sitt remissvar.

När samtliga remissvar kommit in ska kommunfullmäktige i Stockholms stad i sommar ta beslut om man ska gå vidare med en ansökan. Blir svaret ja ska en formell ansökan lämnas in till Internationella olympiska kommittén, IOK, om ett knappt år.

Fakta: OS-ansökan

Visa

Stockholms stads utredning visar att det är möjligt och önskvärt med en svensk ansökan om att få arrangera vinter-OS 2026.

Efter en remissrunda under våren, där SOK nu presenterat sitt svar, ska kommunfullmäktige i sommar ta beslut om man ska gå vidare med en ansökan.

I höst ska regeringen godkänna OS-ansökan.

I mars 2018 ska den formella ansökan överlämnas till Internationella olympiska kommittén, IOK.

I juli 2019 fattar IOK beslut om vilken stad som får arrangera vinterspelen 2026.

OS i siffror

Enligt Stockholms Stads utredning skulle ett vinter-OS och Paralympics i Stockholm kosta 13,6 miljarder att arrangera – intäkterna skulle bli lika stora.

Stockholms Stad är villigt att gå in med 2,2 miljarder kronor för att investera i nya anläggningar.

Tack vare ”Agenda 2020” bidrar Internationella olympiska kommittén med motsvarande sju miljarder kronor till arrangerande land. ”Agenda 2020” handlar om att stärka den olympiska rörelsen. I planen trycks bland annat på social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet hos en OS-arrangör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer