Solceller ska försörja sjukhusen med el

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska landstinget satsa på solceller på sjukhustaken, redan nästa år börjar de installeras och det blir Sveriges största satsning på solceller.

Sjukhusen i Stockholms län drar enorma mängder energi, men de har också stora tak, vilka nu ska hjälpa till med energiförsörjningen.

På tisdag klubbas beslut i landstingsfullmäktige om att man nästa år ska börja lägga solceller på sjukhustaken, hela 20.000 kvadratmeter kommer det att bli. Det innebär att det är Sveriges största satsning på solceller.

– Vi vill ta tillvara de möjligheter som sjukhustaken innebär, att generera solenergi, säger miljölandstingsrådet Gustav Hemming (C).

En kartläggning har gjorts över taken med bra sollägen, men även om man ska börja bygga redan nästa år kan Gustav Hemming ännu inte säga exakt var man ska placera alla solcellerna.

Solceller i samband med ombyggnad

– Det är inte klart i detalj. Vi har gjort en inventering, vi vet att det finns väldigt många ytor på våra sjukhus som kan användas. Redan under nästa år kommer man börja installera solcellerna i samband med att man bygger om olika sjukhus, men jag skulle säga att de allra flesta av våra stora sjukhus kommer att ha mycket solceller på sina tak framöver, säger Gustav Hemming.

Gustav Hemming nämner bland andra Södersjukhuset, Danderyd och Södertälje för framtida ombyggnad.

Vill vara gott föredöme

Investeringen beräknas kosta cirka 32 miljoner kronor och generera 2.800 megawatttimmar per år, det motsvarar ungefär 1,5 procent av landstingets totala elanvändning eller lika mycket el som man använder på exempelvis Norrtäljes, St Eriks eller Rosenlunds sjukhus. Och även om det bara rör sig om 1,5 procent är det värt besväret, enligt Gustav Hemming.

– Ja, det här är värt besväret, därför att det här är också en klok investering, det minskar våra behov att köpa el, men vi vill också vara ett gott föredöme i utbyggnad av hållbar energi och ta tillvara den outnyttjade resursen vi faktiskt har i våra tak.

Så här års, generar det någon el alls?

– Det generar lite el hela tiden när solen skiner, men det är klart att det påverkas av årstider och tid på dygnet. Det är klart att man av det skälet måste ha även andra energikällor men då köper vi bara hållbart producerad el, säger Gustav Hemming.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.