Bara tolv av 212 fick solcellspengar

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga bostadsrättsföreningar vill miljöanpassa sin energiförbrukning, men nästan alla får nej när de söker stödpengar.

– Tekniken finns, det har blivit billigare och väldigt många stockholmare är intresserade av att satsa på solceller. Men problemet är att det inte är lönsamt, konstaterar Linus Werner, solcellsexpert som gjort en granskning av bostadsrättsföreningar som söker statliga solcelllstöd i Stockholm.

– Det handlar om en investering som sträcker sig från 150.000 till miljonen, tillägger Linus Werner.

Statligt stöd

För att underlätta för både fastighetsägare och företag införde den förra regeringen det statliga solcellsstödet, som ska täcka 35 procent av investeringskostnaden.

Just i Stockholm är intresset mycket stort, särskilt bland bostadsrättsföreningar.

Men av 212 sökande i år är det bara 12 som får något bidrag.

– Pengarna är slut, de räckte bara till sex procent av de sökande, konstaterar Marie Dahllöf, vd för God El, ett icke vinstdrivande elbolag som bland annat arbetar för att öka andelen klimatneutral energi.

Kan bli lönsamt

– Solceller skulle kunna bli lönsamt för konsumenten, priset har gått ner och våra kalkyler visar att investeringen för en flerfamiljsfastighet lönar sig inom 10-15 år. Solcellsstödet är den sista pusselbiten som fattas, fortsätter Marie Dahllöf.

Stockholms län får i år 3,1 miljon av de totalt 42 miljoner som fördelas i hela landet som stöd för installation av solceller.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.