Foto: TT

Kungen: Slottet är som gjort för solceller

Uppdaterad
Publicerad

När Kung Carl XVI Gustaf fyllde 70 år fick han solpaneler i födelsedagspresent av Statens fastighetsverk. När de 600 solcellerna fraktades upp på Slottets tak höll kungen audiens på en något högre höjd än vanligt.

– Det är en ganska enkel installation på det här taket, det kommer att bli bra det här, säger H.M. Carl XVI Gustaf.

För att bidra med en bättre miljö så ska 600 solcellspaneler på 1 000 kvadratmeter stor yta monteras på Kungliga slottets tak. I och med det hoppas Hovstaterna att omkring tolv procent av Slottets totala elförbrukning ska komma från solen. Panelerna kommer inte att synas utifrån.

Från och med den 1 juni ska anläggningen stå redo till en kostnad av 2,7 miljoner kronor. I sommar kommer elen från solcellerna bland annat gå till kyla och ventilation.

– Elen kommer att användas till det vi kallar hushållsel. Alltså datorer, kaffebryggare, belysning och pumpar runt alla avlopp på slottet, säger Lotta Günther, fastighetschef på Statens fastighetsverk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.