Solna saknar konst för 800.000

Publicerad

En översyn som Solna stad låtit göra visar att konstverk för stora värden har försvunnit. Troligen har de flesta förlusterna skett under 1990-talets privatiseringar av offentliga verksamheter.

Den offentliga konsten finns där för att berika och försköna intrycken på till exempel bibliotek, väntrum, skolor och sjukhus. Det handlar om en kulturskatt, men så har den inte tagits om hand.

Ända sedan 1950-talet har Solna köpt in konst och placerat ut den i offentliga lokaler. Men nu visardet sig att nästan vart femte konstverk är försvunnet.

– Vi har gjort en översyn och låtit en oberoende revissionsbyrå granska oss och då har man kommit fram till att vi brister i flera avseenden gällande vår konstförvaltning, säger Annika Malmborg, kulturchef i Solna.

När kommunala verksamheter privatiserades under 1990-talet har konsten som funnits i lokalerna ofta förbisetts i upphandlingarna och gått förlorad. Enligt kulturförvaltningen i Solna är det dock inget enskilt särskilt värdefullt konstverk som saknas.

Vi relaterar till inköpsvärdet som ligger på 800.000 kronor till de konstverk som inte står att finna idag.

ABC: Finns det någon chans att få tillbaka något av den här konsten?

– Det är vår ambition, och genom att vi förlustanmält samtliga konstverk som är borta till polismyndigheten i Stockholm, men vi har också anledning att tro att mycket av konsten är borta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer