Solnabor får dela på nationalarenans förluster

Uppdaterad
Publicerad

Skattebetalarna i Solna får vara med och ta smällen för de evenemang i nyinvigda Friends Arena som går med förlust. Kommunen äger en sjättedel av arenan och måste precis som de kommersiella företag som också är delägare täcka upp om evenemangen inte går ihop.

För första gången är Friends Arena i Solna spelplats för Adolf Fredriks musikklasser och Stockholms musikgymnasiums luciakonsert. De senaste åren har luciakonserterna varit i Globen.

Konserten, som hålls på lördagen , kan bli en kostsam historia för de fem delägarna om inte tillräckligt med biljetter säljs.

Kommunen tar en ekonomisk risk

– Det låter som om Arenabolaget och i förlängningen kommunen tar en kommersiell risk. Det tycker inte jag en kommun ska göra, säger socialdemokraten Martin Eliasson som är ledamot i kommunfullmäktige i Solna.

– Vi betalar ingenting, utan det är ett samarbetsprojekt. Det som arenan står för är alla risker med att hålla arenan öppen för repetioner och ta kostnaden för ljud- och ljus, säger Helene Stureborg som är huvuddirigent för luciakonserten.

Adolf Fredriks musikklasser är garanterade en engångsintäkt på 600.000 kronor för konserten. Fyra av delägarna i arenan är kommersiella företag. Den femte ägaren är Solna kommun, som äger en sjättedel, eller knappt 17 procent av arenan.

”Drar folk till butiken”

Kostnaderna för att arrangera luciakonserten är hög. Enligt uppgifter som ABC tagit del av kostar bara ljussättningen drygt två miljoner kronor.

– En del saker säljer man för att det drar in folk till butiken och andra saker säljer man med god vinst. Det går inte att titta på varje enskilt arrangemang. Jag förutsätter att vår vd och affärsledning i Arenabolaget har gjort en bra bedömning på helheten, säger kommunstyrelsens ordförande, moderaten Pehr Granfalk.

Friends Arena har kostat miljarder att bygga

Nationalarenan i fotboll har hittills kostat knappt tre miljarder kronor att bygga. Så sent som för en dryg månad sedan tvingades den borgerliga styrande majoriteten i Solna skjuta in ytterligare 20 miljoner kronor i driftspengar i projektet. Pengarna togs från sparade medel på banken.

– Jag är inte intresserad av att få en räkning år efter år. Jag tycker att vi ska sätta av ett startkapital för arenan från stadens sida där vi går in med en kalkylerad summa pengar första åren innan stadsdelen runt arenan är klar, säger Pehr Granfalk.

– Det är ju Solnas skattebetalare som får betala. Kommunen äger 16.67 procent, och alla evenemangsförluster som uppstår får Solna kommun täcka, säger Martin Eliasson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.