Polisen Andreas Brånstad kommer att vara på Enskede gårdsgymnasium i södra Stockholm i dag för att skapa trygghet på skolan. Foto: Vilhelm Stokstad/TT och Bo Öhlén/SVT

Sorg på skolan efter 17-åringens död

Uppdaterad
Publicerad

Flaggan vajar på halv stång utanför Enskede gårds gymnasium där en 17-årig elev knivhöggs till döds i går av en annan elev. Dörrarna till skolan är låsta och polis och Röda Kors-medarbetare finns på plats för att skapa trygghet och trösta.

Längs vägen från tunnelbanan kommer eleverna gående mot Enskede gårds gymnasium där en 17-årig elev i går knivskars så svårt att han avled av sina skador. De går med nedböjda huvuden och en del pratar dämpat sinsemellan.

Alla dörrar vid skolans ingångar är låsta och öppnas bara för dem som pluggar eller jobbar på skolan av de lärare som står på insidan och agerar dörrvakter.

Knivdåd på skola i Enskede

Bara lyssna

På parkeringsplatsen vid ingången står två personer i västar med Röda Korsets symbol på.

– Vi är här i dag för att vara ett stöd för lärarna och eleverna, säger Johan Bergendahl som kommer från Röda Korsets krisstödjargrupp.

Han och Röda Kors-kollegan Anton Österlund ska vara på skolan hela dagen och försöka vara till hands där det behövs.

– Det handlar om att finnas som ett stöd, att bara lyssna utan att ha åsikter. Vi kan bidra till att skapa en lugn situation på skolan.

Röda Korsets volontärer Anton Österlund och Johan Bergendahl finns på plats vid Enskede gårds gymnasium i södra Stockholm för att stötta lärare och elever efter gårdagens knivattack. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Inne i skolans kafeteria, som har stora fönster som vetter ut mot skolgården, sitter eller står elever i små grupper. Lärare, poliser och Röda Korspersonal rör sig bland eleverna, stannar till, pratar lite och ger en del en kram.

Många medtagna

Andreas Brånstad är en av de poliser som jobbar inne på skolan i dag. Han kommer ut en liten stund och berättar hur stämningen är inne bland elever och lärare.

– Det är en hel del elever här nu och många är medtagna, på olika sätt. Vårt jobb här i dag handlar framför allt om att skapa trygghet.

Han säger att det inte finns någon hotbild mot skolan på grund av gårdagens händelser. Polisen är här i förebyggande syfte och tror också att de kan få information från de elever som var på plats i går.

– Givetvis kan det framkomma att det finns någon som sett något och då kan vi ta hand om de vittnesmålen, säger Andreas Brånstad, som är polisinspektör.

Polisen Andreas Brånstad kommer att vara på Enskede gårds gymnasium i södra Stockholm i dag för att skapa trygghet på skolan. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Larm om bråk

Polisen fick larm om att det var slagsmål på skolan vid lunchtid på onsdagen. Innan de hunnit fram fick de uppgifter om att en person blivit knivskuren. Ytterligare en person fick lättare knivskador i samband med bråket.

Den allvarligt skadade 17-åringen, som var i Sverige som ensamkommande, fördes till sjukhus där han avled av sina skador.

Den 16-årige pojke som gick till attack med kniven är också elev på skolan. Han greps strax efter dådet och är nu anhållen misstänkt för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd på skola i Enskede

Mer i ämnet