Mahmoud Alizadeh, 17, knivhöggs så svårt på väg till en lektion att hans liv inte gick att rädda. Foto: Privat / Arash Mokthari, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

17-åring misstänks för mord på skolkamrat – idag inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar rättegången i Södertörns tingsrätt mot den 17-åring som misstänkts för att att huggit ihjäl skolkamrat med en kniv. Det var onsdagen den 13 december strax efter lunchtid som polisen larmades till Enskede gårds gymnasium i södra Stockholm.

Mahmoud Alizadeh, 17 år, blev allvarligt knivskuren på Enskede gårds gymnasium när han var på väg till en lektion. Han knivhöggs i överkroppen och avled senare på sjukhus. Flera personer blev vittnen till händelsen och skolpersonalen försökte skilja de två ungdomarna från varandra. Den misstänkte 16 -åringen sprang från platsen men greps senare misstänkt för brottet.

Rättegången  startar

Idag när rättegången inleds vid Södertörns tingsrätt har den misstänkte fyllt 17 år och suttit häktad i drygt fyra månader. SVT har sökt 17-åringens advokat Sandra Danowsky som inte vill uttala sig om hur han mår idag, eller hur han ser på anklagelserna. 

– Jag har beslutat att inte uttala mig innan rättegången är avslutad, säger advokat Sandra Danowsky.

Hittade ett vitt pulver

I förhören har den misstänkte 17-åringen berättat att han började skoldagen med en svensklektion för att sedan äta lunch. Han säger också att han hittade ett vitt pulver och efter det minns han ingenting.

”Jag kommer bara ihåg att jag kände mig hotad och jag blev jagad. Sen blev jag arresterad”, berättar 17-åringen i förhör.

Husrannsakan

Vid en husrannsakan i pojkens rum, hemma hos föräldrarna, hittade polisen narkotika, kniv och en pistol som låg i en jacka. I förhör har den misstänkte sagt att han hittat jackan och inte upptäckt pistolen.

Nekar till mord

17-åringen misstänkts för bland annat mord, vapenbrott, misshandel och narkotikainnehav. Han erkänner vissa delar av misstankarna, som narkotikainnehav, men förnekar vapenbrott och mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivdåd på skola i Enskede

Mer i ämnet