Knivdödade Mahmoud Alizadeh, 17, hyllas av skolkompisarna: ”Han var som min bror” Foto: Privat / Arash Mokthari, SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Elever på skolan i Enskede sörjer sin döda vän: ”Han var en snäll och lugn person”

Publicerad

Under onsdagen blev 17-årige Mahmoud Alizade allvarligt knivskuren på en gymnasieskola i Enskede. Han avled senare på sjukhus. Under torsdagsförmiddagen samlades skolkamrater för en minnesstund inne på skolan för att sörja 17-åringen.

Mahmoud Alizade kom till Sverige från Afghanistan för två år sedan och fick i våras uppehållstillstånd. Han kämpade för att få sin mamma till Sverige. Eleverna på skolan i Enskede minns Mahmoud med värme.

– Han var en snäll och lugn person som aldrig skulle skada eller bråka med någon. Jag förstår inte hur det här kan ha hänt, säger en vän som lärde känna Mahmoud genom fotbollen.

Jahan Karimi beskriver hur han lärde känna Mahmoud ”på jättekort tid”.

– Vi har flyttat hit för att få leva i fred och få en bra framtid. Mahmoud sade alltid till mig: ”Jahan, jag har en bra framtid i Sverige”. Han var som min bror, säger Jahan.

– Jag är chockad, säger Mahmoud Alizades gode man Wilhelm Kaldo. Han beskriver Mahmoud som en smart tonåring med stark vilja.

Samlades för bönestund

Aktivisten Ahmed Mohajer lärde känna offret under sittstrejken för ensamkommande vid Medborgarplatsen i Stockholm.

– Jag är så ledsen för det som har hänt min kompis. Han var en jättesnäll person, säger han.

Under torsdagsförmiddagen samlades skolkamrater på en bönestund inne på skolan för att sörja Mahmoud men skolan var stängd för allmänheten. Bara elever och personal släpptes in,

Foto: Arash Mokhtari

Han var kompis med alla”

Ibland kommer elever ut och pratar med de journalister som finns på plats. En del lägger blommor utanför dörren, andra tar med sig blommor in i skolans lokaler.

Mahmoud Alizade beskrivs som en lugn och social person. En som var kompis med alla, även dem som inte gick i samma klass. Många säger att det är svårt att förstå det som har hänt, att det var just han som blev dödad.

– Han var ingen bråkstake, han drack ingen alkohol och han var lugn, säger en av vännerna.

Aman Hassan Zadeh säger att offret är en av hans absolut närmaste vänner i Sverige. De lärde känna varandra vid sittstrejken för ensamkommande.

– Det fanns många i demonstrationen med samma namn, jag trodde verkligen inte att det var han. Jag kan inte förstå att detta har hänt honom, det är en snäll kille, säger han.

Flera av hans vänner berättar att de känt honom sedan de bodde i Iran och sedan träffat varandra igen under sittstrejken. Sayed Mahdiishanjan är en ut av dem. Han bor i Uppsala men han och några till tog sig till Stockholm så fort han hörde vad som hade hänt hans vän.

-Vi har inte sovit inatt utan tillbringat natten på ett nattöppet McDonalds, vi vill vara på skolan och visa vår sorg, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivdåd på skola i Enskede

Mer i ämnet