Foto: Jessica Gow / TT

Ingen vårdpersonal sägs upp från Sös

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen uppsägning av undersköterskor eller läkare på Södersjukhuset. Det meddelar sjukhuset under onsdagskvällen.

Det var i november 2019 som Södersjukhuset först meddelade att de måste spara 300 miljoner kronor under 2020. 50 undersköterskor och 25 läkare varslades om uppsägning. Nu meddelar sjukhuset alltså att de backar från varslet av vårdpersonal.

– Vi har lyckats lösa övertaligheten för vårdpersonal med naturlig avgång samt omplaceringar vilket känns mycket bra, säger Mikael Runsiö, vd på Södersjukhuset, i ett pressmeddelande.

”Ett väl utfört arbete”

Finansregionrådet Irene Svenonius välkomnar beskedet från Södersjukhuset.

– Detta visar att våra sjukhus kan klara av en svår men nödvändig förändring av vården. Det är ett väl utfört arbete av alla inblandade.  Dagens besked ger sjukhuset och dess medarbetare möjlighet att till fullo fokusera på att utveckla samarbetet inom och utom sjukhuset för att korta väntetiderna på akuten, säger Irene Svenonius (M).

Osäkerhet inför sommaren

Fackförbunden Kommunal och Saco bekräftar för DN att varslen dragits tillbaka. Men besparingarna märks ändå, menar Clara Strömberg, ordförande för Saco på Södersjukhuset.

– Man förlänger inte vikariaten för 24 underläkare, och vakanshåller ett 20-tal specialister. Hur vi ska klara sommaren vet jag inte, säger hon till DN.

Förutom de 75 vårdtjänsterna skulle även 25 personer med administrativa uppgifter sägas upp. Vad som händer med dem är fortfarande oklart.

Akil Awad, ST-läkare och en av initiativtagarna bakom Sjukhusuppropet, skriver till SVT att man naturligtvis är glada över beskedet men att det inte kommer att lösa bristen på personal eller problemet med för få vårdplatser.

– Detta förändrar inte heller faktum att regionen fortsatt aktivt flyttar resurser från enheterna som vårdar de med störst vårdbehov till enheter som tar hand om friskare patienter, skriver Akil Awad.

Infört anställningsstopp

I helgen gick Södersjukhuset upp i stabsläge på grund av hög belastning, och läget på akuten beskrevs som kaotiskt.

Sedan tidigare har sjukhuset genomfört anställningsstopp samt stopp för inhyrd personal. De åtgärderna kvarstår.

– Vi har fortfarande ett ansträngt ekonomiskt läge och arbete fortgår med vårt ekonomiska åtgärdsprogram men vi kan nu se att antalet medarbetare inte ökar i samma takt som tidigare och att kostnadsökningstakten har minskat något, säger Mikael Runsiö i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.