Andreas Fischer, kirurg på Södersjukhuset. Foto: SVT/Tommy Bergman

Läkaren: ”Södersjukhuset har troligen minst antal vårdplatser per invånare i Europa”

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Fischer är kirurg på Södersjukhuset och dessutom ordförande för Sjukhusläkarna Stockholm. För SVT kommenterar han nu helgens stabsläge på Sös och vad han tror är den långsiktiga lösningen på problemet.

– Man måste sluta hålla på med partipolitik för vi är inte intresserade av att vara med i något politiskt spel, säger han.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, ställer sig frågande till att Södersjukhuset inte tog hjälp av andra sjukhus i länet.

– Enligt information som jag fått fanns det lediga vårdplatser för äldre på bland annat Huddinge sjukhus och jag tycker att det är viktigt att få klarhet i varför inte de platserna användes av Södersjukhuset.

Kritiken från personalen handlar bland annat om att Södersjukhuset har för få vårdplatser per tusen invånare jämfört med annan sjukvård i länet, hur ser du på det?

Södersjukhuset behöver absolut fler vårdplatser, det är helt uppenbart, något som jag vet att sjukhuset också arbetar på.

Ny akutmottagning

Under våren kommer det också att öppna en ny akutmottagning. Det menar Anna Starbrink kommer innebära både en bättre vård för patienterna och bättre arbetsmiljö för personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.