Foto: TT

Stabsläget hävt efter krislarmet på Södersjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Flera patienter på Södersjukhuset låg i korridoren i väntan på vård i söndags – en kris som utlöstes efter brist på vårdplatser. Stabsläget, som upprättades klockan 13 på söndagen, har nu hävts, meddelar Lisa Grelz på Södersjukhusets presstjänst.
– Det är hävt sedan dryga halvtimmen tillbaka, säger Liza Grelz strax efter klockan tio.

Enligt Södersjukhuset hävdes stabsläget efter att åtgärder som satts in under helgen fått effekt.

– Det handlar om att fler vårdplatser har kunnat öppnas, vi hade stopp för mottagning av ambulanser vid två tillfällen, och sedan har söktrycket även minskat, säger Liza Grelz.

Under förmiddagen sitter sjukhusets ledning i möte för att ta fram en analys av helgens situation. Resultatet ska presenteras vid lunchtid.

Brist på vårdplatser

Orsaken till stabsläget, som Södersjukhuset gick upp i strax före klockan 13 under söndagen, är brist på vårdplatser.

– Vi har under gångna helgen haft patienter som blivit kvar på akutmottagningen och det har varit svårt att få upp dem på avdelningarna eller till andra vårdgivare eftersom det varit fullbelagt, sa Mikael Runsiö under söndagen.

– Vi har patienter som skriker i korridorerna. De vet inte hur de ska få hjälp, sa Hani Rafiq ST-läkare på akuten.

Under söndagen låg det patienter i korridorerna och väntade på vård, och där finns det inte alltid larmknappar.

– Jag hade en patient som var äldre och båda grindarna var uppe för att det fanns en fallrisk. han försökte ta sig upp från sängen flera gånger och hade egentligen behövt någon som tittade till honom oftare men man hinner inte, berättade Hani Rafiq under söndagen.

Medicinering som dröjer

Situationen beskrevs som patientosäker även av sjuksköterskan Emmeline Göthe som arbetar på akuten. Hon vittnade om att hon under natten på en högprioriterad sektion suttit själv som ansvarig sjuksköterska när övrig personal har varit på larm.

– Vi har varit en sjuksköterska kort på den sektionen, det innebär att medicinering för akutsjuka patienter dröjer. Det är patientosäkert såklart, sa hon under söndagen.

”Ångestpåslag för oss läkare”

Det är inte bara för patienterna som situationen varit påfrestande.

– Det ger ett moral-etiskt ångestpåslag för oss läkare när vi måste gå ifrån för att hinna med våra andra uppgifter. För omvårdnadspersonalen blir det en arbetsångest att veta om att man kan springa så gott det bara går men det tar inte slut, berättade Hani Rafiq.

Lång väntan

Enligt uppgifter till SVT har vissa patienter fått vänta på avdelningsplats så länge som 32 timmar.

– Jag har inga uppgifter om enskilda patienter, men uppfattningen är nog att vissa fått vänta så länge. Det är extremt olyckligt, både för patienterna, anhöriga och vår personal, sa Mikael Runsiö på söndagseftermiddagen.

Redan under trettonhelgen larmade personal och patienter på Södersjukhuset i Stockholm om en ohållbar situation på akuten. Då varnade de bland annat för att den pressade situationen är ett hot mot patientsäkerheten. En av orsakerna till den ökade belastningen då var en IT-störning på Karolinska sjukhuset i Huddinge som pågick under flera dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.