– Jag ville utvecklas mer eftersom jag talar franska hemma, säger Mélodie Berglund Lassagne, elev i spetsutbildningen i årskurs sju på Franska skolan.
Hon är en av pionjärerna som får pröva att läsa på gymnasienivå redan i sjuan Spetsutbildning har redan funnits några år på gymnasiet och nu tillåter Skolverket för första gången elitundervisning också på högstadiet.
Ett behov
– Det fanns ett behov hos oss, vi är jätteglada att vi fått en möjlighet att ordna för dessa elever, säger Cécile Hansson, studieledare i franska på Franska skolan.
Det är Skolverket som har beviljat åtta skolors ansökningar om att pröva elitutbildning. Tre av dem finns i Stockholm. Vid sidan av Franska skolan är det grundskolan Metapontum och Mörbyskolan i Danderyd som får utveckla avancerad undervisning i årskurs sju till nio.
– Efterfrågan är mycket stor, vi hade väldigt många sökande. Spetsutbildningen är öppen även för externa sökande och nästan hälften av de antagna kom från andra skolor – men med det gemensamt att de talar franska i hemmet. Annars klarar man knappast undervisning på den här nivån, säger Franska skolans rektor Eva Näslund.
Dränerar klasserna
I diskussionerna inför Skolverkets beslut lyftes farhågor om att elitklasser leder till dränering på duktiga elever i andra klasser. Men det är ett argument som avvisas av både lärare och elever på Franska skolan.
– Jag tycker inte att man ska glömma de duktiga eleverna. Man talar så mycket om de svaga och de ska självklart ha all hjälp de behöver, men vi måste erbjuda också de duktiga bra undervisning, säger Cécile Hansson.
– Det viktigaste är att se var varje elev befinner sig och om eleven har en högre kunskapsnivå finns det risk att de blir uttråkade, säger Eva Näslund och får medhåll av spetseleven Mélodie Berglund Lassagne:
– Innan lärde jag mig mer hemma än i skolan och då blev jag lite uttråkad. Nu känns det väldigt bra och spännande.