Foto: Per-Göran NordströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sprängning på Försvarets radioanstalt gick fel

Publicerad

På tisdagskvällen började det brinna i sprängmattor på Försvarets radioanstalt på Lovön i Ekerös kommun. Sprängmattor gjorda av gamla bildäck som används i samband med sprängningar hade fattat eld.

Enligt räddningstjänsten var det entreprenörer på plats som hade sprängt och sedan inte själva sett resultatet.

Räddningstjänsten fick in ett stort antal larmsamtal från oroliga Stockholmare efter klockan 21 som såg röken på långt håll. Efter ett tag kunde räddningstjänsten lokalisera platsen till Försvarets radioanstalts högvarter på Lovön och två styrkor började bekämpa branden. Räddningstjänsten kunde också ringa in entreprenören som hade lämnat anläggningen.

– Vi ville inte använda vatten eftersom det är bättre att döda den här typen av bränder på andra sätt, säger Roger Magnusson operativ chef på Södertörns Brandförsvarsförbund.

– Entreprenören på plats hjälpte oss att släcka med sand istället. Det är det säkraste sättet, men det tar lite längre tid.

– Det är ingen fara för allmänheten, understryker Roger Magnusson.

Inga materiella skador, utöver de på sprängmattorna, ska ha uppkommit.

– Vi håller på och spränger inför bygget av en ny kontorsbyggnad, berättar FRA:s presstalesperson Fredrik Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer